Први сајам књиге у Андрићграду отвориће Мухика, сиромашни предсједник Уругваја

Под слоганом Ријечи лете, књиге остају, од 25. јуна до 10. јула биће одржан први сајам књига у Андрићграду, у Вишеграду.Сајам ће 27. јуна у 17 часова свечано отворити Милорад Додик, председник Републике Српске, Емир Кустурица, директор Андрићевог института, и Хосе Мухика, доскорашњи председник Уругваја о којем је Кустурица снимио филм „Последњи херој”. Сајам организују Београдски сајам и Андрићев институт.

Уз савремену домаћу и светску издавачку продукцију, посетиоцима ће бити представљен пратећи програм који ће кроз трибине, промоције и представљање писаца, тежиште ставити на покретање актуелних књижевних, културолошких и друштвених питања.

Земља почасни гост је Уругвај, држава која ће за време трајања сајма да представи своју културну и издавачку делатност. На сајму учествује 40 излагача из Србије, Републике Српске и Црне Горе, попут завода за уџбенике из Београда и Источног Сарајева, Издавачког центра СПЦ, Лагуне, Вулкана, Геопоетике, Нове књиге и других.

Ексклузивни програм подразумева разговор о најновијем издању Андрићевог института, књизи „Сећање ћелијаша” аутора Елеутерија Фернандеса Ујдоброа и Маурисија Росенкофа, у преводу са шпанског Силвије Монрос Стојаковић, о којој ће да говори Хосе Мухика.

У Медија центру јуче је најављено да за време трајања сајма, Одељење за књижевност Андрићевог института организује научни скуп о књижевном стваралаштву Петра Кочића, с тежњом да се у тренутку када се навршава сто година од смрти овог писца поново вреднује његово дело.

Посебни програми биће посвећени добитнику Велике књижевне награде Андрићевог института за животно дело и недавно објављене „Три поеме” Матији Бећковићу, као и добитнику Велике књижевне награде Андрићевог института за роман „Осама” Владимиру Кецмановићу.

– У времену у којем речи лете у већим количинама него икада, постоји нада да ће и ово време породити књиге које ће нам остати као оне Андрићеве – каже Кецмановић.

Биће приређене и трибине о односу књижевности и филма и књижевности и политике. Планиран је и разговор о мање познатим текстовима Данила Киша, дебата о књижевним преводима „Између жеља и стварности”, разговор о роману „Град за незбринуту дјецу” Драгана Тепавчевића који је добио награду Удружења књижевника Републике Српске за најбољу књигу у 2015. години. Једна трибина биће посвећена опусу Николаја Тимченка (1934–2004), књижевног критичара који је живео у Србији.

За време трајања сајма у Андрићграду биће отворена изложба слика Милоша Шобајића, као и поставка посвећена култури, књижевности и филму Уругваја. На отвореном ће бити приређене изложбе „Српски манастири и цркве на Косову и Метохији – уметничка фотографија”, поставка Архива Србије, аутора Александра Радоша, и „Калиграфија” –ћирилични фонтови у керамици. Аутор је Мишел Вукајловић.

Посетиоцима сајма биће представљена и богата издавачка делатност Андрићевог института – из одељења за историју, књижевност, оријенталистику, филм, политику и медије. Сајам је отворен од 12 до 22 сата, улаз је слободан, а због овог атрактивног туристичког места организатори очекују око 50.000 посетилаца.

Жири сајма доделиће награду за издавачки подухват године. 

КОМЕНТАРИ

  • Satira
  • ,23.06.2016. 10:55:32[165131]

  Kakva parodija.... Muhika uz Lemia....


  • jasse
  • ,23.06.2016. 11:16:35[165132]

  Zasto parodija?Pa obatrojica su socijal-demokrati.Eh ,sad da ne sitnicarimo ko i kako taj pojam shvata


  • sasa
  • ,29.06.2016. 07:31:46[165195]

  Komentar S.Vaskovica:
  Muhiki će sigurno biti vrlo dragocjeni susreti sa Vučićem i Dodikom: sa prvim, jer je on Istorija koja se in continuo dešava, a sa drugim, jer je od najsiromašnijeg premijera, dužnog i Bogu i Narodu 1998. godine, stigao do Najbogatijeg Predsjednika u Regiji. I to sve od plate.