Након састанка: Трамп и Меркелова се не слажу око дуговања за НАТО

Предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да је задовољан резултатима разговора с њемачком канцеларком Ангелом Меркел, али је подсјетио да Берлин Вашингтону и НАТО-у дугује доста новца за заштиту безбједности.


„Без обзира на оно што сте чули у лажним вијестима, имао сам изванредан састанак с њемачком канцеларком Ангелом Меркел. Ипак, Њемачка дугује огромну суму НАТО-у и САД за моћну и веома скупу одбрану коју јој пружају“, написао је Трамп на Твитеру.

Трамп је током јучерашњег састанка с Меркеловом истакао да је Америка привржена НАТО-у. Он је, међутим, истакао да савезници у Алијанси морају да плате праведну цијену за одбрану.

 Њемачка канцеларка Ангела Меркел поново је данас одбацила тврдње предсједника САД Доналда Трампа да Њемачка дугује НАТО-у велику суму новца због недовољног издвајања за одбрану.

Трамп је дан после састанка са Меркеловом написао на Твитеру да Њемачка дугује велику суму новца за НАТО и да САД морају више да буду плаћене због снажне и веома скупе одбране коју пружају Њемачкој.

Меркелова је рекла да издвајање за одбрану „није само допринос НАТО-а, већ и допринос Европе“ у мисијама УН у Африци.

„Ниједна чланица НАТО-а не уплаћује читав свој војни буџет Алијанси“, рекла је Меркелова на конференцији у Хановеру са јапанским премијером Шинзом Абеом, преноси АП.

 

 

КОМЕНТАРИ

  • ex-1978
  • ,18.03.2017. 20:05:55[169130]

  Ko će sve platiti ogroman američki dug? Dobar dio će platiti Amerikanci koji kreću u novi svojevrsni Nju Dil. Mnogo novih radnih mjesta, mnogo novih investicija.

  Dio ogromnog američkog duga moraće platiti i Nijemci. Em imaju para, em nemaju vojsku da se brane.


  • апостроф
  • ,18.03.2017. 22:18:59[169133]


  Тачно, зато су новом њу-дилу највише опире ЕУ, читај Њемачка.


  • sasa
  • ,19.03.2017. 11:28:37[169145]

  Hmmm, kako da razumem svjetske teme kad ne razumjem ni jucerasnju domacu vijest???

  MMF od BiH očekuje povećanje akciza na gorivo i procjenu vrijednosti telekoma