Без излаза у Македонији

Македонија нема владу, а парламент је обезглављен. Сада су отказани и локални избори, тако да ће градоначелници и градска вијећа у мају морати да одступе са функција, а да немају насљеднике. Оно што је још горе – рјешења нема ни на видику.Македонски предсједник Ђорђе Иванов писао је предсједнику Савјета Европске уније Доналду Туску како би га извијестио о компликованој ситуацији у тој бившој југословенској републици. Тај проблем био је тема и на Самиту Европске уније, јер он пријети да се прелије и на друге балканске земље.

Иванов не жели да додијели мандат социјалдемократама (СДСМ) за састављање владе, без обзира на то што они имају 67 од 120 посланика, колико броји македонски парламент. Његово уставноправно образложење гласи: пакт СДСМ-a са три албанске партије пријети јединству земље.

Коалициони договор предвиђа да се албански језик, којим говори четвртина или чак трећина становништва, што је око два милиона људи, третира исто као и македонски. До сада је званичан био само македонски језик, и ћирилично писмо. Тако би у будућности новчанице македонског денара требало да буду исписане и албанским језиком, полицијске и војне ознаке би, у регионима у којима Албанци чине више од 20 одсто становништва, требало да буду двојезичне, а и пред судом би употреба албанског језика требало да постане уобичајена пракса.

 

КОМЕНТАРИ