(За)роб(ље)не резерве у губитку 13 милиона

Робне резерве Републике Српске завршиле су прошлу годину са губитком од чак 12,9 милиона марака, сазнаје пословни портал Капитал.Иако су минус у односу на 2015. повећали за чак десет милиона марака, Робне резерве, као и већина других јавних предузећа, нису пропустиле прилику да повећају број радника. Тако су у односу на годину раније, на крају 2016. имале пет више запослених, укупно 35.

Иако је директор овог предузећа Мирко Марчета почетком марта поднио приједлог за стечај овог предузећа, министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић каже да Српска „неће остати без овог предузећа, јер је Влада већ припремила рјешење“.

Највећи проблем Глухаковићу нису милионски губици Робних резерви нити пропали уговор са „Фармландом“, већ то што суд већ два мјесеца не отвара стечај у овом предузећу.

„До љетње паузе морамо провући кроз парламент нови закон о робним резервама. Било би добро да сви извршимо притисак, не желећи да вршимо притисак на судске одлуке, али је симптоматично да два мјесеца Окружни привредни суд и стечајни судија не покрећу стечај у Робним резервама, иако су сви услови испуњени. Немамо друго размишљање него да је то притисак на Робне резерве, јер смо ми своје обавезе врло брзо ријешилли“, каже Глухаковић за портал Капитал.

Он каже да је Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, која терети Робне резерве за дуг од 9,5 милиона КМ, првобитно дала решење да тадашња Дирекција за робне резерве, чији су Робне резерве насљедник, није у систему ПДВ-а.

„Након што је промијењен директор сектора за порезе УИО, поново је дошло до слања инспекције и 2011. је утврђено да Робне резерве дугују 2,5 милиона КМ који је сада са каматама достигао 9,5 милиона КМ. УИО је врло брзо ушла у посјед терминала у Врбањи који је припадао Робним резервама, односно пола су добили, а пола нису и сад ни сами не знају коју половину хоће“, тврди Глухаковић.

Он је рекао да су Робне резерве тужиле и „Фармланд“ због дуга од пет милиона КМ.

Управа за индиректно опорезивање раније је покренула принудну наплту 9,5 милиона дуга “Робних резерви”, а прво су на добош отишле акције које су Робне резерве имале у лакташкој Мљекари и које је продала на берзи за 156.000 марака.

УИО је на себе уписала и земљиште које је припадало Робним резервама и ускоро се такође очекује продаја те имовене.

Робне резерве су добиле негативно мишљење ревизора за 2015. годину, а једна од главних замјерки односила се на пословни однос са „Фармландом“.

Ревизори су открили да ова фарма нема ниједно грло које би, према уговору који је потписала са Робним резервама РС, могла да врати Робним резервама.

„Предузеће „Фармланд“ није испоштовало уговорне одредбе и нема на располагању број и квалитет грла које би по уговору требало имати и испоручити Робним резервама по истеку уговора. Према налазу селекционог тима, који је формирало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, код „Фармланда“ се налази одређен број грла која се воде као власништво предузећа, али не испуњавају услове прописане уговором, који се тичу квалитета и карактеристика“, наведено је у извјештају.

Ревизори су тада навели и да је пословање предузећа неизвјесно и да је отворена и могућност за ликвидацију и стечај.

 

КОМЕНТАРИ