Отворено писмо Филипу Вујановићу: Референдум о НАТО, против колонизације ЦГ

Црногорски научник Драган Хајдуковић упутио је отворено писмо предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу у коме га моли да у складу са чланом 93 Устава, најхитније упути Скупштини Црне Горе предлог за одржавање референдума о чланству Црне Горе у НАТО.


Писмо преносимо интегрално:

"Пишем Вам као Предсједнику, али и као човјеку кога лично добро познајем као часног и веома добронамјерног човјека благе природе, који се увијек културно односи према другачијем мишљењу.

Има грађана који вјерују да је због опасности које јој пријете, за Црну Гору нужно зло да постане чланица НАТО пакта.

Има грађана као ја, који воле човјечанство и желе добро свима, и Европској Унији и Америци, и Кини и Русији, али су против чланства у НАТО пакту и било ком другом војном савезу, јер сматрају да на тај начин Црна Гора постаје колонија и вазал, осуђен на послушност и просјечност. НАТО је крај сваког сна о изузетности Црне Горе, крај реално остварљивог сна да постанемо мудро и хумано организовано људско друштво које је европски и свјетски лидер по квалитету живота грађана.

Сигурно постоје и грађани који се не могу сврстати ни у једну од ове двије групе.

Не желим да улазим у дискусију ко је у праву а ко гријеши. Умјесто тога постављам принципијелно питање, на који начин донијети одлуку.

Знам да закон и Устав дозвољавају да одлуку о уласку Црне Горе у НАТО пакт донесе Скупштина Црне Горе без одржавања државног референдума. Међутим, морам поставити питање, да ли је прихватљиво да Скупштина, иако јој то закон дозвољава, донесе одлуку за коју зна да је против воље велике већине грађана, или бар постоји сумња да је против воље већине грађана. Пошто закон и Устав подједнако дозвољавају обије могућности, и одлуку у Скупштини и одлуку на Референдуму, у ситуацији када је врло вјероватно да су воља Скупштине и воља грађана различити, једини демократски избор је Референдум.

Због тога Вас молим да као Предсједник свих грађана у складу са чланом 93 Устава, најхитније упутите Скупштини Црне Горе предлог за одржавање референдума о чланству Црне Горе у НАТО.

Надам се да гријешим, али морам рећи да се бојим да ће Ваш евентуални предлог за одржавање референдума, иако крајње логичан и демократски (рекао бих школски примјер демократије), наићи на оштру осуду моћних нетолерантних центара моћи, не само у Црној Гори него и Европској унији и Америци, то јест свим земљама чланицама НАТО пакта; свијет је мање демократичан него што се представља". 

КОМЕНТАРИ