Босићева дијагноза: У Српској у току обрачун босова

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарна БиХ, казао је новинарима у Сарајеву да Колегијум овог дома није прихватио захтев СНСД за смјену Савјета министара БиХ. Босић позива СНСД да заједно оборе сет закона о повећању цијене горива. Тврди да је у РС у току борба босова око природних ресурса.


Босић је појаснио да су посланици СНСД на захтеву уз своја имена и потписе приложили и имена посланика из Клуба Савеза за промјене, иако они нису такав захтјев потписали.

Он је рекао да је СНСД свој захтјев заснива на чињеници да су министри из Савеза за промјене у Савјету министара БиХ прегласани током гласања о сету закона о акцизама.

- Ево, ја их позивам да сутра заједно оборимо законе који су на такав начин уврштени у парламентарну процедуру. Заједно ћемо гласати против повећања цијена горива, односно акциза, и на тај начин заштити интегритет министара. Овдје се ради о покушају скретања пажње са стварних проблема у којима се сви налазимо. СНСД се понаша као џепарош - док вас једном руком загрли, другом вам ради по џепу - казао је Босић, пише Аваз.

"Обрачуни босова"

Како наводи Н1, Босић је казао да су у Републици Српској у току велики обрачуни босова.

- Велике газде боре се да преузму контролу над природним богатствима Републике Српске, а ту контролу би требали да имају сви грађани Српске. Па видите шта се дешава у фабрици Глинице, шта се дешава у Приједору... Јасно је шта се дешава. Много питања је отворено око поскупљења горива, поставља се питање зашто би људи који живе у географским подручјима, који немају контакта са аутопутевима, плаћали акцизе. Читав источни део РС - Брчко, Бијељина, Зворник, Српско Сарајево, Романија, Херцеговина - сви ти људи треба да плаћају скупље гориво да би неко реализовао сулуди пројекат од Бањалуке до Сплита - казао је Босић.

Нагласио је да остаје при тврдњи да се мора ући у хитну процедуру, као и да поново позива СНСД да се прикључи и да се оборе ти закони.

- Ту су четири закона која су дошла прегласавањем, ти закони су свакако закони који имају велику тежину и захтијевају расправу - навео је Босић, те додао да је већ свима јасно да парламентарна већина овде не функционише дуго времена.

- Савјет министара ће радити овако како ради све док се не формира нова парламентарна већина. До тад ће бити овај у функцији. Уколико СНСД има нову, нека нас обавијести, немамо ништа против тога. До тада су то чисти покушаји скретања пажње који ће имати тешке последице на будућност грађана ове земље. Чекају нас нове кризе око изборног закона и чини ми се да се ствари компликују - рекао је Босић.

 

КОМЕНТАРИ

  • slavija
  • ,21.04.2017. 11:12:11[169841]

  "Narod gladuje, elita se raduje. Naime, političari su masovno agenti krupnog kapitala, pripadnici pljačkaške oligarhije, neretko vezani s mafijašima, i zainteresovani isključivo za lično, a nikako ne i za opšte dobro. Ne samo da se njima ništa ne može i ne sme verovati, već se oni moraju na buljuke razjuriti. Njima se mora suditi za sva zla koja su nanosili i nanose građanstvu...,
  .....................................
  Зар толики силни возни паркови, најскупља возила...па да се труцкају некаквим споредним путићима...,наравно да ИМ требају аутопутеви...,и ти га Босићу баш...??


  • Симо П. Ороз
  • ,23.04.2017. 16:04:34[169927]

  Одавно ме изјава неког политичара није толико изиритирала као ова Босићева изјава око тога да људи који не живе око аутопутева не требају да доприносе изградњи истих.

  Босић је овом својом изјавом поново потврдио у какву скученост видика је доспјело православно крило СДА.

  Већ сам поставио питање, ако је то тако, зашто би онда људи који немају земљишта и не баве се пољопривредом плаћали 0,15 КМ/лит. горива за пољопривреднике.

  Зашто би неко из центра Приједора поклањао 15 пфенинга неком земљопосједнику у Семберији? Зашто би неко са Старчевице кроз гориво финансирао пољопривредника Игора Додика?

  По Босићевој логици то би било то.

  Босић очито није у стању да схвати да корист од путева и аутопутева немају само они који живе у њиховој близини него сви.

  Босић не схвата да је добра инфраструктура основни предуслов за било какво инвестирање. Босић не зна да потенцијални инвеститори, када желе да у нешто уложе, прво питају за приступ пуевима, струју, воду и осталу инфраструктуру. Ако тога нема нема ни инвестиције.

  Босић не схвата да се исплативост и вриједност неког пута не мјери тиме колико возила њиме прође него шта се вози тим путевима. За државу је корисније да аутопутем прође један камион производа који је произведен у РС него 100 малих аута ''лазаревића'' са швалеркама. Иако ће тај камион платити 10 КМ путарине, а швалери 250 КМ.

  Босић не схвата да семберски сељак поред чије куће не пролази аутопут, али пролази 50 км од ње, има више користи од тог пута него Добојлија из центра града поред којег пролази тај пут. Ако семберски сељак нема путева којим ће своје производе брзо и у свјежем стању доставити потрошачима, оно ће стајањем или спорим транспортом бити упропаштено или ће му се умањити квалитет. И то треба узети у калкулацију.

  У чему је проблем што Игор Додик може у Сплит доставити свјеже јабуке за два и по сата, а ћаћа му паприке у Дубровник.

  Хрватска је направила аутопутеве који су у великим дуговима, али је на другој страни отворила читаву Даламацију и Истру туристима. Да нема тих аутопутева, двије трећине тих туриста не би ни долазиле у Хрватску.

  Следеће што Босић не схвата је цијена земљишта око тих путева. Он не схвата за колико би порасла вриједност некретнина и напуштеног земљишта у Мркоњићу, Шипову и Гламочу ако би тај пут туда прошао. Колико би људи одустало од пресељења из тих крајева у БЛ и даље.

  Није у Њемачкој, Британији и Швајцарској земљиште скупо и вриједи право богаство зато што је плодније од нашег, него зато што је брзо доступно из свих крајева, опремљено потпуном инфраструктуром. Због тога имамо феномен да су у развијенијим државама земљиште некретнине на селу и периферији скупљи од некретнина у центрима градова.

  А сада о акцизама:

  СДС, а ту мислим превасходно на Шаровића, је из неког разлога зајашио на идеју да се из акциза на гориво дио одваја за пољопривреднике.

  Шта је ту спорно?

  Спорно је што се ради о приходу који се остварује преко институција са БХ-нивоа. Па ако се тај приход већ остварује на том нивоу онда је логично да се са тог нивоа тај приход распоређује широм наше прелијепе БиХ.

  Проблем настаје онда када се буде одлучивало како ће се ти приходи распоређивати. Да би се приход распоредио пољопривредницима то би требали радити људи који се у пољопривреду разумију. Да не дуљим даље, врло брзо би се испоставило да се тај новац не може распоредити док се не донесе Закон о пољопривреди на БХ-нивоу, а који је Шаровић већ припремио и недвојбено изјавио да је он као такав потребан.

  Сад нећу о томе да пољопривредници у РС већ имају регресирано гориво.

  У читавом свијету постоје акцизе на алкохол, дуван, гориво и подегдје још нешто.

  У нормалном свијету је нормално да се акцизама на пољопривредне производе (а то алкохол и дуван дијелом јесу) помаже пољопривреда, а да се од акциза на гориво граде путеви. Има ли ишта логичније.

  Али не! Шаровић хоће од горива да даје сељацима, а од дувана да прави путеве.
  Нека свако за себе изведе закључак шта је логичније.

  Посебна тема су подстицаји пољопривредницима. Ја мислим да се систем ту мора мијењати из темеља.

  Овако, умјесто да се рјешавамо буџетлија, имамо још и пољопривреднике на буџету.

  А народ ко народ. У читавом нормалном свијету сама најава смањења јавне потрошње и мјера штедње, изведу милионе радника и сиротиње на улице, а код нас су главни заговрници штедње радници и сиротиња.

  И телалук, да не заборавим... а тек како нам је балилук забринут за економију Српске.
  • Herc-Тref
  • ,23.04.2017. 16:52:38[169934]

  Ja sam nekad mislio da je Mladen opterecenoscu f-je predsjednika propale stranke primoran da izjavljuje gluposti kakve izjavljuje a ono se ispostavilo potpuno drugacije. Zao mi je sto ovo moram reci ali Mladen je stvarno glup jer nema izjave kada ga sam sebi ne zabije.


  • podv0r
  • ,23.04.2017. 21:21:05[169935]

  I danas se sjecam Bosiceve izjave, od prije 7-8 godina, u kojoj je objasnjavao kako nama autoputevi ne trebaju. Na stranu tenderi, pljacka, cijena i slicne stvari oko kojih se moze i treba razglabati ali energicno tvrditi, sa pulsirajucim venama na celu, da nama ne trebaju autoputevi nije nista drugo nego idiotizam. Kad ga god vidim na tv-u sjetim se te izjave.


  • Herc-Тref
  • ,23.04.2017. 22:13:32[169940]

  Moze li neko naci tu Mladenovu izjavu o kojoj podvor prica.
  Video ili tekstualnu potpuno svjedeno, bas mi nesto treba.
  Hvala


  • podv0r
  • ,24.04.2017. 07:11:31[169944]

  Herc,
  Pokusao sam naci, nisam uspio. To je bilo gostovanje Bosica na nekoj tv, ne znam sad kojoj. Bio je jedini gost.


  • jasse
  • ,25.04.2017. 01:11:04[169958]

  Simini puleni...

  HERZ I PULEN PODVORNIK

  Dze ih samo nalazi ...pa ocito je da su uvlakaci...supkolizci.Obozavatelji ove vlasrti(za 10 maraka).
  • podv0r
  • ,25.04.2017. 06:54:18[169960]

  Reinkarnacija gosn prijedora u liku i djelu jassea? Fino, fino, vec sam se bio zabrinuo da je dedica odapeo. Bez obzira, jasse, moze to punooooo bolje.


  • Herc-Тref
  • ,25.04.2017. 07:14:07[169961]

  Je li to onaj musliman iz prijedora?Sto se ovdje predstavljao kao sazalitelj svijeta i sto je patio zbog loseg opsteg stanja kod nas i u svijetu?


  • Симо П. Ороз
  • ,25.04.2017. 08:25:09[169963]

  Херц,

  Џасмин нема ништа против Додикове политике. Он би њега смијенио јер је јако забринут за економију РС.

  Ово је најбољи доказ да Бошњаци ни у сну не желе укидање РС. Џасмин је за њен опстанак забринутији од мене.

  Зар то не видиш из његових коментара?


  • Herc-Тref
  • ,25.04.2017. 09:03:49[169965]

  Sa satelita se vidi da je to retorika prosjecnog SDA glasaca.