21.04.2017.

Симо П. Ороз, 28.04.2017. 21:49:09 [170091]
ЧесТитке Црној Гори.

Надам се скором уласку у НАТО Србије и БиХ.
Крин, 29.04.2017. 00:11:27 [170094]
Банујте му налог! На 3-4 годинице дана.
Симо П. Ороз, 29.04.2017. 08:14:47 [170098]
Зашто, молићу лепо?
Симо П. Ороз, 29.04.2017. 10:50:19 [170112]
Крин,

Русија се са правом боји када види да неко ствара војно окружење око ње.

Зашто право на тај страх не би имали и Срби када је, за разлику од Русује, српски народ буквално окружен НАТО државама.

Ја придам оној другој врсти српских националиста који имају једну врло ружну особину. Највише брину за судбину свог народа, па тек онда се брину за друге, макар они били и Руси.

На жалост, српски националисти који више воле Србе него Русе су у великој мањини у односу на српске националисте који више воле Русе од Срба.
ex-1978, 29.04.2017. 11:02:35 [170113]
Samo demilitarizacija.
Симо П. Ороз, 29.04.2017. 11:04:54 [170114]
Кога демилиттаризовати?

Требаш бити јаснији.
Крин, 29.04.2017. 14:58:41 [170126]
Симо,

Рачунам да је толико довољно да се оставиш НАТО пропаганде. Срамота је то.

Уосталом та "окруженост" не значи ништа. НАТО једнако ефективно удара по државама које немају никаквог додира са неком НАТО чланицом.

Тј. да приступимо да нас не би некад још тукли? Мислиш да руски метак или руска ракета мање ударају него НАТО ракете или НАТО меци?

Недобог рата, свеједно ми је у крајњој линији, чисто са становишта ефикасности, да ли ће Срби гинути на руској граници, или у својој земљи. И да ли од руских бомби или НАТО бомби. Али са моралног становишта, није свеједно. Ни са историјског.

НАТО постоји примарно због Русије, то је јасно као дан. Погоди ко би био у том замишљеном сукобу "топовско месо". Тачно има редосљед, а Срби би били у првом приоритетном кругу.

Друго, претпоставимо да нам то изнуде стварно неким притиском, у некој перспективи. ОК, врло добро. Шта да радиш, пристајеш јер мораш. Сили се покоравамо зато што морамо, а не зато што имамо неку дужност да јој се покоримо.

Зашто ми не бисмо инсистирали на неутралности колико год је могуће? Гледано са те шире историјске перспективе. Кажемо: Хашка конвенција, Шведска, Швицарска, Аустрија... Дајте и нама. Нећемо да се тучемо више, докле нас мука не натјера. Зашто бисмо ишли грлом у јагоде? Тобож некакву сигурност унапријед да купујемо, докле нам још нико отворено не пријети нити нас баш озбиљно притиска.

Мали народи се морају држати међународног права, просто зато - што немају избора. Свака сила до времена а разлози довијека. То је уосталом једна максима историје, која се непрекидно остварује, само што није сваки човјек за свога кратког вијека у могућности дочекати да то види.

Шта ми можемо знати о перспективама НАТО-а у том смислу? Зато се држати по страни до крајње могуће тачке. И не само због историјских и културних веза са Русијом (које постоје и које би било стварно мучно ничим неиспровоцирано кршити, као мутантно-криминално вођство у Црној Гори, које би једнако тако потписало и да буде руска губернија, средоземни Калињинград, само ако би то Ђукановића држало на власти) него и из практичних разлога.

У велике сукобе, чак који су могући тек у перспективи, не треба се петљати, колико је год то могуће. Не из слијепе љубави за Русију (љубав за Русију није срамота) него и из разлога здраве памети.

Зар не?
Симо П. Ороз, 29.04.2017. 15:53:17 [170128]
Крин,

да би био неутралан није довољна твоја воља да то будеш. Потребно је да то и други прихвате.

Ја не бих ишао тако далеко па размишљао о америчко-руском рату и нашој улози у томе.

Ја гледам у наше двориште. Сви народи у српском окружењу су у НАТО или тамо желе ући. Док је год тако, они су јачи од Срба, а воља да ударе на Србе постоји. Неки једва чекају.

Од тога их задржава само воља САД да то тако не буде. Ја се бојим да у неком интересу та воља не буде промијењена. Шта онда? Који ће бити наш одговор?

Посматрајмо ситуацију хипотетички, а тако мораш ако искрено желиш заштити свој народ. Ако Срби у БиХ неће у НАТО, а Хрвати и Бошњаци хоће, по чему је наше право да нећемо јаче од њиховог права да хоће?

И једног дана се каже. Ок, ако нећете, не морате, хрватска и бошњачка војна компонента хоће и ми их примамо. За три дана их наоружавамо. Шта онда? Који ће бити наш одговор?

Да нећеш рећи, нас ће наоружати Руси, а ја ћу те одмах упитати како, кад си окружен НАТО-ом?

Од моралисања и изјава љубави према Русији не би било пуно користи? То је дјетињасто.

Нико нема право да Србе због неког моралисања доводи у безизлазну ситуацију.

Ако руски политичари не разумију српски положај, окружење и опасности у којој би се Срби могли евентуално наћи, онда и нису неки пријатељи.

Знам да је за нечије очи брутално ово што чита, али је то тако.

Симо П. Ороз, 29.04.2017. 16:01:37 [170130]
За Ахмета једна биографска

https://www.youtube.com/watch?v=9MxkpCe4Iv4

Hey whiskey man, you're running as hard as you can,
You drink your whiskey too much more than you can stand.
You have your highs, you have your lows,
Nobody knows which way you go.

Whiskey man, don't you play that hand too long.
Whiskey man, don't you play that hand too long.
It takes whiskey to make you tall,
You ain't so very damn tall at all.
You start to get straight, then you get weak,
Can't you see your on a loosing streak.
You have your highs, you have your lows,
Nobody knows which way you'll go.

Whiskey man, don't you play that hand too long.
Whiskey man, don't you play that hand too long.
Hey don't you know,
I use to be there myself,
I tried to kick the habit, baby, with nobody else's help.
I have my highs, I have my lows,
But nobody knows which way I'll go.

Whiskey man, don't you play that hand too long.

Симо П. Ороз, 29.04.2017. 16:03:03 [170131]
Ово горе је требао бити 299 коментар за гљурца у част његовог Ахмеда.
Крин, 29.04.2017. 16:47:41 [170134]
Симо

Није то ништа брутално. То је тзв. реал политика. Шта ту има брутално? Тобож дирање у табу српске љубави за Русе? Тс!

Ти не би ишао далеко да размишљаш о америчко-руском рату? Зашто?

Тј. ти мислиш на један апокалиптични рат, "final countdown" причу, гдје се зауставља логика, процјена и остало. Али, то уопште није једина могућа варијанта, иако је могућа и та: дуги исцрпљујући рат релативно ниског дејства, и конвенционалним наоружањем. Бесконачно је и опција асиметричног ратовања, прокси ратова итд. Ја бих, ако могу, да се од тога свега склоним, са становишта сврставања. Ту нам поново неутралност, у датој позицији, ипак значи колико је могуће да значи један такав међународноправни статус.

Треба да нам признају захтјев за неутралност? ОК, да ли смо га довољно истицали? Ти га, колико видим, не би ни истицао.

"Ако Срби у БиХ неће у НАТО, а Хрвати и Бошњаци хоће, по чему је наше право да нећемо јаче од њиховог права да хоће?

И једног дана се каже. Ок, ако нећете, не морате, хрватска и бошњачка војна компонента хоће и ми их примамо. За три дана их наоружавамо. "

Прво, наше право је јаче по Њутновом закону, да тијело остаје у стању мировања или равномјерног кретања ако га друго тијело дјелујући силом не натјера да промијени стање. Ми кажемо, БиХ није у НАТО и ми хоћемо такав статус. Неутралан. За промјену статуса морамо се сви договорити.

Не могу Хрвати и Бошњаци имати веће право него ми, код измјене битног статуса БиХ. Шта, по том аргументу ни став Србије о њеном чланству у НАТО за нас из РС не важи ништа, јер ако ми немамо веће право од Хрвата и Бошњака, рецимо да Србија не уђе, ми поново морамо се томе повиновати. Онда некад и ратовати против Србије. Како би ту истакао разлику? Схваташ ли да, по аналогији ту, отвараш читав низ битних питања, уопште политичког устројства у коме би Хрвати и Бошњаци могли имати веће право, зато што су два, него ми, зато што смо један?

Одједном овдје ти истичише разумијевање за њихова права, а не истичиш то на другим битним питањима. Зашто? И по ком разлогу?

Код тог моралисања, подвлачим, да ти аргументи дјелују споро, поступно. Уосталом има нешто и у идеји људског достојанства. То није само "празно моралисање". Али тешко је прагматичној позицији да уопште о томе мисли.

Шта, присјети се Откривења Јовановог, нпр, кад већ волиш о хипотезама: кад дође војска Антихристова, њој ће многи прићи због силе њене, и примиће печат звијери. Шта кажеш на тај аргумент, са прагматичне позиције?
Симо П. Ороз, 29.04.2017. 16:56:26 [170136]
Крин,29.04.2017. 16:47:41

''Прво, наше право је јаче по Њутновом закону, да тијело остаје у стању мировања или равномјерног кретања ако га друго тијело дјелујући силом не натјера да промијени стање.''

исти случај сми ималчи и 1.марта 1992.године и ...

''Схваташ ли да, по аналогији ту, отвараш читав низ битних питања, уопште политичког устројства у коме би Хрвати и Бошњаци могли имати веће право, зато што су два, него ми, зато што смо један?''

Ту би се радило о истом праву. Срби неће и нико их не тјера, Хрвати и муслимани хоће и нико им не брани.

Проблем је што би ми у таквом развоју догађаја били доњи.

Симо П. Ороз, 29.04.2017. 17:03:18 [170138]
Крин,29.04.2017. 16:47:41

''Ти не би ишао далеко да размишљаш о америчко-руском рату? Зашто?''

То је други пар опанака. Ако до таквог рата дође небитно је ко је гдје. Читава Европа ће бтит уништетна. Наша неутралност нам неће ни помоћи ни одмоћи.

Само знам да би се сигурно поновио сценарио из 1941.године и да би наше добронаоружане комшије сигурно напале слабо наоружане Србе.
Крин, 29.04.2017. 17:06:54 [170139]
"Ту би се радило о истом праву. Срби неће и нико их не тјера, Хрвати и муслимани хоће и нико им не брани."

Симо, није држава пола киле наранџи. Па двије наранџе тамо, једна овамо.

То не може без уставно-правне кризе, потпуне блокаде, или чак рата.
Симо П. Ороз, 29.04.2017. 17:24:26 [170140]
Све ми то већ имамо. Уставно-правну кризу, блокаду институција. О рату се све чешће прича на највишим нивоима.

Сценарио у којем ће двије компоненте ОСБиХ приступити НАТО-у је веома реална.

Крин, 29.04.2017. 18:01:19 [170143]
Не видим да је то реално. То је разбијање БиХ.

Ја мислим да ће они ићи методом "кувања жабе". На мала врата да Срби уђу, пристану, рационалишући ствари у јавности тако како ти то радиш.

Само ће нас бити, акобогда, који ћемо понудити другачију аргументацију. Даћемо вриједносну хипотезу коју си прећутао, о опортуном приласку макар и Антихристовој војсци.

*

Поједностављено:

НАТО хоће да раскомада Русију. Не могу прежалити никад Енглези, и данас Американци, што су Руси узели толику територију једном у историји, и што је до данас држе. Причало се да су Енглези држали Бонапарту на Елби као пријетњу Русији: да у сваком тренутку могу да га пусте, као бијесног пса. (Камо, да је Бонапарта извршио инвазију на поноситог Албиона, као што је мислио). То важи до данас. Руси имају чиме да се бране, и то у доброј мјери дугују Стаљиновој суровости. Из те напетости се рађа сва динамика тих односа.

Хоћу ли ја да комадам Русију? Нећу.

Врло једноставно.

Ако ме натјерају у "Савез за комадање Русије", ако савладају мој отпор, ОК, шта да радим. Али нећу без отпора да се хватам у то коло. Ту не кажем ни да бих се приклонио Русији, нити бих тјерао Бошњаке и Хрвате из БиХ да се они опредијеле за Русију.

Једини отпор, према томе, на који могу да се наслоним, је међународно право, и солидна логичка аргументација. Није богзнашта, али кад се другог нема.
Крин, 29.04.2017. 18:09:56 [170144]
Зар не?
drazen78bl, 29.04.2017. 21:20:19 [170149]
Могао би се написати квалитетан научни рад на тему "Мисаони токови Симе Ороза". Он је у својој глави искомбиновао већи број опција, обилно користећи машту, и у свакој тој опцији закључак је да ми требамо ући у НАТО пакт. Ако би му неко понудио аргументе против, он би даље маштао и тражио рационализације како би себе и друге увјерио да је његова теза исправна.

Ако буду жељели да уђемо у НАТО, неће нас ни питати. Имају они бројне механизме да приморају наше компромитоване политичке лидере, а они ће такође објашњавати народу како је то добро за нас, што сад чини НАТО лобиста на овом порталу.

Чика Рајко - Симо је лицемјер, јер први не би послао сина на ратиште у Сирију. Он нема ни људско достојанство, што је Крин добро запазио, па би хитао у загрљај организацији која је посипала радиоактивни уранијум по његовом народу.

Српска ово питање треба везивати за статус Србије. Нека натјерају Вучића, па нека онда уђе и БиХ. Али и тада ће то бити зато што се ради о "вишој сили".

Сваки НАТО лобиста из реда српског народа требао би на стуб срама. Нема ту ни части ни достојанства. А није мали број Срба који су за новац спремни на све.


Напомена: остављања коментара је омогућено само регистрованим корисницима!
Уколико нисте регистровани - региструјте се.