Инцко: Посланици без одгађања морају усвојити ЈМБ

Високи представник у БиХ Валентин Инцко разочаран је чињеницом да Парламентарна скупштина БиХ није нашла рјешење за питање јединственог матичног броја и сматра да то посланици без одгађања морају учинити и тако показати да су им грађани на првом мјесту. Инцко подсјећа да је Уставни суд БиХ први пут донио одлуку о овом питању 2011. […]

четвртак, март 28, 2013 / 18:52

Високи представник у БиХ Валентин Инцко разочаран је чињеницом да Парламентарна скупштина БиХ није нашла рјешење за питање јединственог матичног броја и сматра да то посланици без одгађања морају учинити и тако показати да су им грађани на првом мјесту.

Инцко подсјећа да је Уставни суд БиХ први пут донио одлуку о овом питању 2011. године, а да Парламентарна скупштина БиХ још не може да нађе начин да испуни овај правни вакуум.

"Парламент не може даље занемаривати потребе грађана. Овај пут, жртве бескрајног политичког препуцавања, чега смо сви свједоци, су најмлађи грађани ове земље, новорођенчад која не могу добити матични број. Очито да овдје нешто није у реду, а Парламентарна скупштина БиХ треба то да исправи“, рекао је Инцко.

Он је појаснио да, без обзира на два неуспјела покушаја, парламент БиХ и даље има одговорност да усвоји амандман на постојећи закон којим ће поново покренути постојећи систем, саопштено је из ОХР-а.

"Овај систем је годинама добро функционисао и на исти начин служи свим грађанима. Парламентарна скупштина БиХ то мора препознати“, нагласио је високи представник.

Он сматра да улога парламента није окончана овим неуспјехом.

Нацрт амандмана на Закон о јединственом матичном броју одбијен је на сједници Представничког дома БиХ у уторак, 26. марта. Ово је други приједлог који је одбијен у посљедње двије седмице, а који је био израђен с циљем провођења одлуке Уставног суда БиХ да би се обезбиједило да новоређенчад могу испунити основно право, односно, добити једниствени матични број.

Продановић: Нема уставних препрека да Српска донесе свој закон о ЈМБ

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Лазар Продановић изјавио је данас Срни да нема никаквих уставних препрека да Република Српска посредством својих институција донесе закон о јединственом матичном броју.

"СНСД све вријеме заговара могућност доношења закона о јединственом матичном броју у БиХ, али након што је приједлог овог закона пао у Представничком дому парламента БиХ више не постоји могућност да се овај закон ефикасно поново размотри у парламентарној процедури", рекао је Продановић.

Он сматра да би било добро када би представници политичких партија заступљених у парламенту БиХ постигли компромис о овом питању.

"Међутим, СНСД неће прихватити ништа што би у било ком смислу мијењало уставну структуру БиХ, при чему мислим на регистарске области јединствених матичних бројева у општинама које припадају Српској и општинама које припадају Федерацији БиХ", напомиње Продановић.

Он је подсјетио да број један одређује БиХ, а од два до девет су регистрационе области јединствених матичних бројева.

"Ако постоји спремност да се у том смислу разговара и да се стриктно поштује Устав БиХ, онда смо и ми спремни за коначно рјешење. У супротном, не постоји никаква уставна препрека да Влада Републике Српске предложи закон о јединственом матичном броју поштујући регистрационе области јединствених матичних бројева за Српску и текст закона који би био идентичан тескту закона који је на нивоу БиХ", нагласио је Продановић.

Збир ова два закона, констатује Продановић, представљао би закон о јединственом матичном броју у БиХ и нико ни на који начин не би био угрожен, нити би било дуплирања и мијешања надлежности.

"Доношење овог закона од суштинског је значаја и кључно је питање поштивања Републике Српске као равноправног ентитета у БиХ и Срба као конститутивног народа у БиХ", закључио је Продановић.

Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди позвао је све стране да ријеше питање јединственог матичног броја што прије и поново покрену конструктиван дијалог који би требало да резултира новим нацртом законских амандмана који ће хитно бити усвојени у Парламентарној скупштини БиХ.

Он је подсјетио да су се након сједнице Представничког дома чуле политичке изјаве којима се позива Народна скупштина Републике Српске да усвоји ентитетски Закон о јединственом матичном броју. "Такве изјаве су контрапродуктивне и угрожавају постојећи јединствени систем начина одређивања матичног броја у цијелој земљи. Такође, не доприносе брзом провођењу одлуке Уставног суда БиХ", сматра Давиди.

Нацрт амандмана на Закон о јединственом матичном броју одбијен је на сједници Представничког дома БиХ у уторак, 26. марта.

Ово је други приједлог који је одбијен у посљедње двије седмице, а који је био израђен с циљем провођења одлуке Уставног суда БиХ, да би се обезбиједило да новоређенчад може испунити основно право, односно добити једниствени матични број.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *