Инцко-Давиди: БиХ мора хитно кренути са провођењем реформи

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко и замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди оцијенили су да сутрашња посјета БиХ тројице високих ебропских званичника Жозе Мануела Бароза, Штефана Филеа и Мирослава Лајчака јасно показује да је Европској унији важна БиХ и да жели БиХ у свом чланству. Давиди је рекао новинарима да се од […]

четвртак, април 7, 2011 / 13:02

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко и замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди оцијенили су да сутрашња посјета БиХ тројице високих ебропских званичника Жозе Мануела Бароза, Штефана Филеа и Мирослава Лајчака јасно показује да је Европској унији важна БиХ и да жели БиХ у свом чланству.

Давиди је рекао новинарима да се од предсједника Европске комисије Бароза могу очекивати двије поруке – да је ЕУ јасно опредијељена да земље Западног Балкану постану чланице ЕУ и да од власти у БиХ очекује да ураде свој посао и земљу поведу путем европских интеграција.

Давиди и Инцко су нагласили да БиХ мора хитно кренути са провођењем неопходних реформи.

Инцко је саопштио да у Бриселу данас почиње прва рунда селекције између 12 кандидата за шефа Делегације ЕУ у БиХ.

Он очекује да би нови шеф Делегације ЕУ у БиХ требало да дође најкасније за три мјесеца.

"Шеф Делегације ЕУ биће задужен за европска питања и он ће водити главну ријеч. ОХР ће углавном бити задужен за мониторинг Дејтонског споразума и за његово провођење, јер он још није испуњен" – истакао је Инцко и додао да ће шеф Делегације ЕУ и он радити "као два близанца".

Инцко сматра да нови шеф Делегације ЕУ неће жељети да користи рестриктивне мјере.

Давиди је рекао да рестриктивне мјере ЕУ нису ништа ново, да постоје већ дужи низ година и да су примјењиване више пута.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *