Игралиште преживјело: Црква у Борику ће се правити на другом мјесту

Скупштина града Бања Лука ставила је данас ван снаге одлуку о измјени Регулационог плана стамбеног насеља Борик која је у том насељу предвиђала изградњу цркве, а која ће бити саграђена на локацији прихватљивој и за Српску православну цркву /СПЦ/ и за становнике Борика.

уторак, мај 31, 2016 / 16:00

Скупштина града Бања Лука ставила је данас ван снаге одлуку о измјени Регулационог плана стамбеног насеља Борик која је у том насељу предвиђала изградњу цркве, а која ће бити саграђена на локацији прихватљивој и за Српску православну цркву /СПЦ/ и за становнике Борика.

Замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић рекла је да ова одлука значи да неће бити измијењен регулациони план насеља Борик и да се већ анализирају и вреднују друге локације на којима би, на захтјев СПЦ, могао бити изграђен вјерски објекат.

"СПЦ има потребу да на подручју Борика има вјерски објекат, те ће у потпуно транспарентној процедури бити анализиране друге локације. Вјерујем да ће се наћи компромисно рјешење, те да ће црква бити изграђена тамо гдје то буде прихватљиво и за СПЦ и за становнике Борика", рекла је Бркићева новинарима током скупштинске паузе.

Она је напоменула да ће се, уколико Скупштина града у будућности донесе одлуку о приступању измјени регулационог плана, водити рачуна о жељама и потребама грађана.

Иницијативу за стављање ван снаге одлуке о измјени дијела регулационог плана насеља Борик подржали су грађани посредством грађанске иницијативе "За Борик", чији је члан Санда Вукојевић оцијенила да је ово побједа здравог разума.

"Ми нисмо били против цркве. Наш једини циљ био је очување дјечијег игралишта и добробити дјеце и грађана", поручила је Вукојевићева.

Одборници су на сједници усвојили и приједлог одлуке о додјели стипендија града ученицима средњих школа и студентима првог циклуса на високошколским установама, којом се прописују се услови, начин, критеријуми и поступак за додјелу стипендија.

Замјеник градоначелника Јасна Бркић рекла је да је ово значајно питање јер је Бањалука једна од јединица локалне самоуправе која издваја највише средстава у ове сврхе.

"Иако је током дискусије о овој тачки речено да је нова одлука рестриктивна, сматрам да није таква, те да и даље даје могућност свим добрим ученицима и студентима да остваре право на стипендију, било да је ријеч о стипендији по социјалном статусу, оствареном успјеху у школовању или о дефицитарним занимањима", навела је Бркићева.

Одборници ће расправљати и о приједлогу одлуке о давању сагласности за издавање гаранције града за кредитно задужење Завода за изградњу Бањалука, по којем се ово предузеће задужује за кредит од 1.800.000 КМ.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *