Играчи умиру на терену, клубови не поштују правила

Прећуткивање истине, наследна болест или аномалија која се јави између два прегледа, разлози су због којих стижу тужне вести са фудбалских терена. О све чешћој појави да фудбалери умиру на терену од срчаних проблема за „Блиц” је говорио др Арсен Ристић, директор Клинике за кардиологију. Горан Гогић, бивши играч Звезде, који је страдао у Кини, […]

уторак, јул 7, 2015 / 11:30

Прећуткивање истине, наследна болест или аномалија која се јави између два прегледа, разлози су због којих стижу тужне вести са фудбалских терена. О све чешћој појави да фудбалери умиру на терену од срчаних проблема за „Блиц” је говорио др Арсен Ристић, директор Клинике за кардиологију.

Горан Гогић, бивши играч Звезде, који је страдао у Кини, пети је фудбалер који је на овај начин изгубио живот у последња четири мjесеца.

– Оно што је извесно је да је ниво оптерећења и притиска на младе људе све већи. Сама методологија тестирања је довољно добра да открије све велике проблеме који би могли да буду фатални. Да би се добила дозвола за игру, пролазе се прегледи. До компликација и смрти долази ако се они не спроведу, ако проблем није детектован или ако је он настао између два прегледа. Нажалост, дешава се и да се клубови не придржавају прописа.

У таквој ситуацији пита се само клуб, односно играч не може да тражи да игра без дозволе лекара.

– Нико не може да игра на своју одговорност, неће добити дозволу. То је немогуће, као да неко жели да ризикује и добије возачку дозволу иако није прошао тестове.

После трагедије нашег Горана Гогића у Кини, он је рекао да одговорност за то не мора да буде на љекарима који су обављали прегледе.

– Свуда у свету постоје правила како се врхунски спортисти прегледају. Упутства су систематична и ко се тога придржава не може да буде одговоран. Спортисти су обавезни да одлазе на прегледе, али фатални проблем може да се појави у међуинтервалу – рекао је др Ристић.

О Гогићевом случају др Ристић није могао да говори пошто није упознат са случајем.

– Најчешће је узрок смрти нека наследна болест или неко запаљење срчаног мишића. Ретко код младих људи долази до срчаног удара и не верујем да је и овог пута то био проблем. 

Играчи који  су од 2013. преминули због срца

Квентин Маргерит, Француска, април 2013.

Доменик Руп, Немачка, април 2013.

Берат Шаћири, Немачка, мај 2013.

Ален Памић, Словенија, јун 2013.

Кристијан Бенитез, Катар, јул 2013.

Секу Камара, Индонезија, јул 2013.

Карлос Маркеш, Португалија, новембар 2013.

Давид Пол, Шкотска, децембар 2013.

Аким Адамс, Мађарска, децембар 2013.

Џејми Скинер, Шкотска, децембар 2013.

Дипак Адхикари, Непал, новембар 2014.

Грегори Мартенс, Белгија, април 2015.

Тим Нико, Белгија, мај 2015.

Кристијан Гомез, Аргентина, мај 2015.

Давид Фарамола Онија, Малезија, јун 2015.

Горан Гогић, Кина, јул 2015.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *