И Венеција хоће независност?

У сјенци бурних дешавања у Украјини и референдума на Криму, мало пажње је посвећено идентичној иницијативи у италијанском региону Венето, где ће се од данас до 21. марта одржати референдум о одвајању од Италије и обнови Млетачке републике. У вријеме када је почела референдумска кампања, заговорници сецесије су се позивали на примјер Шкотске, која ће […]

недеља, март 16, 2014 / 12:29

У сјенци бурних дешавања у Украјини и референдума на Криму, мало пажње је посвећено идентичној иницијативи у италијанском региону Венето, где ће се од данас до 21. марта одржати референдум о одвајању од Италије и обнови Млетачке републике.

У вријеме када је почела референдумска кампања, заговорници сецесије су се позивали на примјер Шкотске, која ће се о изласку из Уједињеног краљевства изјаснити у септембру, и Каталоније, која је, такође, најавила референдум.

Дан прије почетка изјашњавања грађана у Венецији, Тревизу, Вићенци, Верони и многим мањим мјестима, истраживања јавног мњења показала су да скоро 65 одсто бирача подржава сецесију.

Право гласа има око 3,8 милиона људи, а организатори референдума су изјавили да са доста оптимизма ишчекују резултат изјашњавања народа.
Уколико би добили већину за издвајање из Италије, нову државу би назвали Република Венето.

Организатори референдума кажу да су свјесни да исход референдума не обавезује Владу Италије, али истичу да ће, ако добију већину, престати да уплаћују порезе у државну касу, што би, у суштини, били једнострано проглашење независности.

Ако добијемо већину, сачинићемо декларацију о независноти, а многи пословни људи из Венета потврдили су нам да ће престати да плаћају порезе Риму и почети да их уплаћују у локални буџет, рекао је за Индипендент портпарол Покрета за независност Лудовико Пицати.

Он је додао да сви знају да неће имати лако посао као Шкоти, којима ће Лондон признати резултат, али каже и да неће дуго чекати да се Рим смилује.
Аналитичари, ипак, указују да исход референдумка није баш тако извјесан, јер се многи плаше да ли би тако мала држава могла да опстане, поготово ако не би имала подршку Рима.

Млетачка република, чије је седиште била Венеција, трајала је од деветог века до 1797. године, када ју је покорио Наполеон. Потом је била део Аустријског царства, да би је 1866. анектирала новооснована Краљевина Итлија. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *