И Молдавци имају Балкан-Бобар банке: Негдје исцурило милијарду долара

Централна банка Молдавије открила је да је из молдавских банака крајем прошле године нестало милијарду долара, износ који у овој земљи са четири милиона становника између Украјине и Румуније чини чак 12,5 одсто бруто домаћег производа, преноси данас француски лист „Монд“. Да је новац нестао откривено је сазнањем да су три банке одобриле кредите у […]

петак, април 10, 2015 / 09:47

Централна банка Молдавије открила је да је из молдавских банака крајем прошле године нестало милијарду долара, износ који у овој земљи са четири милиона становника између Украјине и Румуније чини чак 12,5 одсто бруто домаћег производа, преноси данас француски лист „Монд“.

Да је новац нестао откривено је сазнањем да су три банке одобриле кредите у износу од милијарду долара, а трансакција је извршена у року од само неколико дана, и то баш уочи парламентарних избора који су одржани 30. новембра 2014, на којима су тијесну побједу однијеле проевропске стране над проруском опозицијом.

Примаоци тих кредита нису идентификовани, па сада све изгледа као да је новац једноставно испарио, примјећује париски дневник.
"Не могу да објасним како је могуће да је украдена толико велика сума у једној овако малој земљи", каже представник ЕУ у Молдавији Пирка Тапиола.

Овом афером се сада баве молдавски посланици, а према извјештају са засједања парламентарне комисије иза затворених врата, који је процурио у медијима, један дио новца је, вјероватно, пребачен у четири руске банке.

Лидер социјалистичке опозиције Игор Додон сматра да су та средства завршила на рачунима више офшор компанија гдје им се, како каже, "губи траг".

"Кредити су одобрени иако се знало да никада неће бити враћени", истиче он.

Истовремено, потпредсједник владе и министар економије Молдавије Стефан Бриде, бивши финансијски експерт, говори о масивним "сумњивим трансакцијама".

Да би их спасла стечаја, што би изазвало панику у читавом банкарском систему, Централна банка Молдавије је под своју директну управу ставила Економску банку, Унибанку и Социјалну банку, које чине око трећину банкарске активе земље.

Генерално тужилаштво је покренуло истрагу, а до сада су двије особе, чији се идентитет држи у тајности, стављене у притвор, док су средства неколико других особа заплијењена.

Молдавија је историјски веома зависна од Русије, али је Москва наметнула ембарго на пољопривредно-прехрамбене производе након што је та земља склопила партнерство са ЕУ, а такође је блокирала трансфере новца молдавских радника у Русији који су чинили четвртину БДП-а, наводи "Монд".

Тај ембарго би могао да молдавску економију током ове године гурне у рецесију од један одсто након што је 2014. године остварила раст од 4,6 одсто, закључује француски лист.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *