И љековита аронија има своје дане, у Челинцу

Манифестација „Дани ароније“ одржана је данас у селу Марковцу на плантажи породице Михајловић, гдје је на четири хектара засађено 6.500 садница ароније. Власник плантаже ароније Перо Михајловић истакао је да је ова плантажа подигнута прошле године и да је прва у Републици Српској и БиХ. "Аронија је љековита биљка која се лако узгаја, али која […]

субота, август 11, 2012 / 13:21

Манифестација „Дани ароније“ одржана је данас у селу Марковцу на плантажи породице Михајловић, гдје је на четири хектара засађено 6.500 садница ароније.

Власник плантаже ароније Перо Михајловић истакао је да је ова плантажа подигнута прошле године и да је прва у Републици Српској и БиХ.

"Аронија је љековита биљка која се лако узгаја, али која захтијева редовно окопавање и прихрану. Ова биљка помаже при лијечењу тешких болести, али је најбоље користити је као превенцију", рекао је новинарима Михајловић.

Он је истакао да су подизање плантаже помогли Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и општина Челинац.

Представник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Миљан Ербез нагласио је да је ово министарство, у складу са тренутним могућностима, подржало подизање плантаже ароније, јер је било сигурно да ће пројекат бити успјешан.

Предсједник Скупштине општине Челинац Гранедина Драгојевић оцијенила је да данашња манифестација представља пут ка остваривању добрих резултата у производњи ароније.

"Надам се да ћемо подстаћи становништво које се бави пољопривредом да интензивније почне са производњом ове љековите биљке“, рекла је Драгојевићева и додала да у Челинцу пољопривреда заузима значајно мјесто у стратегији развоја.

Аронија (Арониа Меланоцарпа) је бобичасто воће, које највише личи на боровницу, а зову је и сибирска боровница.

Плодови ароније садрже велику концентрацију антиоксиданата и витамине Ц, А, Е, Б2, Б6, Б9, те врло риједак витамин П. Од минерала ту су калцијум, калијум, гвожђе, молибден, манган, фосфор и јод.

Аронија сарџи и воћни шећер сорбитол, а према рјечима домаћина данашње манифестације, плод ароније може се користити за прављење сокова, компота, мармеладе, ликера и ракије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *