И глуп, и морбидан, и џукела: Инцко успоредио Српску и НДХ!

Након што су се ждерачице донација из Сребренице дохватиле туђих светиња, у циљу уздизања својих платних спискова; експонент њихових финасијера, лакрдијаш Валентин Инцко, придружио им се и јасно сам поручио да му је вријеме да иде кући.

уторак, јануар 10, 2017 / 20:46

Након што су се ждерачице донација из Сребренице дохватиле туђих светиња, у циљу уздизања својих платних спискова; експонент њихових финасијера, лакрдијаш Валентин Инцко, придружио им се и јасно сам поручио да му је вријеме да иде кући.

Валентин више не мора да се хвали да су његови преци донирали Богословију у Београду, па можда ни да се врати одакле је дошао, довољно је да му се на неки начин забрани долазак у Српску. Вријеме је да се персона нон грата коначно примјени на једног од оваквих џукела.

Власт и опозиција у Републици српској најоштрије су осудили изјаву високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка, који је Српску упоредио са злочиначком НДХ из времена Анте Павелића и, док власт поручује да је Инцко заправо само потврдио да је одувек подржавао ту злочиначку творевину, део опозиције тражи да се високи представник хитно извини грађанима РС.

Коментаришући обележавање Дана Републике Српске јуче у Бањалуци, Инцко је раније данас рекао да би некоме тако могло пасти на памет и да обележава дан када је основана НДХ.

Председник Републике Српске Милорад Додик изразио је уверење да поређењем Дана Републике Српске са даном оснивања НДХ, Инцко, кога је назвао „познатим кловном међународне заједнице”, није увредио никога у Републици Српској, али јесте на крају показао своје право лице.

Додик је рекао да је „период глуматања дипломате завршен – маске су пале”, а Инцко је овом изјавом подсетио да припада онима који су у време поменуте НДХ подржавали ту злочиначку творевину у којој је нестало више стотина хиљада Срба и покренуо сумњу да он и данас гаји симпатије према тој злочиначкој творевини.

„Било би занимљиво знати на којој страни историје му је била породица у Другом светском рату, када тако олако, без имало одговорности изговара шта изговара, не мислећи да га прати цели један народ док се он обраћа мени.

Али, то је Инцко, каже Додик и додаје:

„Лупи, ако остане жив појашњава, и за све то узме 25.000 евра месечно”.

Председник Српске је навео да је ова Инцкова изјава заиста озбиљна, те да је зато коментарише, али да је он тако неозбиљан тип да не завређује ни слова коментара, нити било каквог сусрета у будућности.

„Колики је Инцко кловн говори и чињеница да не зна ни да би као високи представник требало да чува Дејтонски мировни споразум и Републику Српску, као потписницу тог споразума. Ако међународна заједница у БиХ жели да очува мрву свог достојанства, морала би му што хитније купити карту за Аустрију, јер изигравајући кловна, он је од међународне заједнице у БиХ направио циркус”, закључио је Додик, пренели су бањалучки медији позивајући се на Срну.

Председник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић је шокиран , како је рекао, застрашујућом изјавом високог предстваника у БиХ Велетина Инцка.

Он је Инцка позвао да се хитно извини грађанима РС.

Оцењујући да је Инцково поређење „врло опасно и за сваку осуду”, Бореновић је рекао да то чини високи представник међународе заједнице у БиХ, који треба да гарантује провођење Дејтонског мировног споразума, што значи да штити и РС и БиХ.

Бореновић је указао да је РС међународно призната и да је потпуно неприхватљиво да је Инцко пореди са „фашистичком НДХ”.

„Згрожени смо изјавом Инцка, која је крајње некоректна и за сваку осуду и тражимо да се под хитно извини грађанима РС. Никада нећемо дозволити да о РС тако говори и пореди са злочиначком НДХ. Високи представник је овим показао да се потпуно изгубио у спровођењу свог мандата, уместо да утиче на стабилизацију прилика у БиХ, која има двоентитетско уређење”, рекао је председник ПДП.

Поновио је да се 9. јануар слави 25 година као „Дан РС”, која је међународно призната као један од два ентитета у БиХ.

И Српска демократска странка (СДС) је осудила Инцкову изјаву којом је он Републику Српску упоредио са злочиначком НДХ.

У СДС-у сматрају неприхватљивим, увредљивим и политички безобразним једно овакво иступање особе која представља међународну заједницу и која је задужена за очување мира и стабилности у Босни и Херцеговини.

Они Инцка питају да ли је из незнања и непознавања историјских чињеница упоредио дан међународно-правно признатог субјекта као што је Република Српска с даном оснивања злочиначке творевине као што је НДХ-а?

Упитали су и да ли је улога високог представника „имплементација мира и цивилног аспекта мировног решења”, као што то пише у Анексу 10, или распиривање мржње и неповерења међу народима у БиХ, ревитализација историје и подсећање српског народа на страшне голготе које је преживео од НДХ. 0 КОМЕНТАРА

 1. Немојте тако!

  У овом бошњачко-српском обрачуну Инцко је први странац у БиХ који је директно и Бошњацима прилијепио одговорност за НДХ, стављајући ову паралелу у оптицај.

  По мени је то напредак јер суочавање са усташким злочинима и катарзу не треба да прођу само Хрвати него и Бошњаци.

 2. Ову прилику треба максимално искористити јер је евидентно да из Сарајева долазе идентичне пријетње онима које су усташе упућивале комуночетницима, како су они звали устанике против НДХ.

  Као преписано…

 3. Odmah povlacenje svih srpskih predstavnika iz zajednickih institucija. Uslov povratka zatvaranje OHR i stavljanje svih spornih pitanja na sto (organizovanje BiH dektona bez prisustva stranaca).

 4. Инцко је мислио да они који би могли почети славити 10. травањ имају европску перспективу,за разлику од оних који крше одлуке Уставног суда.
  10. травањ је дан устанка и борбе за еуропске вриједности,ко год је био на страни нациста ушао је у ЕУ Мађарска,Словенија,Хрватска,Бугарска.Румунија.
  У сваком случају Инцка прогласити непожељним не само у Републици Српској него у читавој БиХ,или што би рекао један мој пријатељ из СНСД за једног локалног политичара „чујеш ли шта говори а имамо му слике оца у Ханџар дивизији“.
  У сваком случају Инцко ме је разочарао,тако да се сада поставља питање ко га је послао да даје паре и помаже СПЦ.

 5. Mozda bi se trebalo sjetiti Benjamina Kalaja i njegovog uticaja u Bosni a i okruzenju u 19 vijeku. Tada bi vjerovatno shavtili da to djelovanje ima kontinuitet na ovom prostorima vise od 150 god.
  Inace i Benjamin i Valentin su se sluzili lokalnim jezikom.

 6. Сваки други нациста суђен у Нинбергу био је Аустријанац као и Инцко. А пошто је поријеклом Словенац нека погледа снимке дошека нацистичких трупа у Марибор, па неће нама Србима који смо имали два антифашистичка покрета пришивати етикете и повлачити паралеле са злошиначком НДХ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *