И ЕУ би да зна шта ради Суд БиХ

Европска унија очекује разјашњење надлежности Суда БиХ и ратиФикацију споразума о екстрадицији између БиХ и сусједних земаља како криминалци не би могли избјећи правди пуким преласком границе, изјавио је шеф Одјељења за правосуђе, унутрашње послове и реформу јавне управе у Делегацији ЕУ у БиХ Северин Штрохал "Конкретне области у којима бисмо жељели да видимо напредак […]

субота, август 18, 2012 / 08:38

Европска унија очекује разјашњење надлежности Суда БиХ и ратиФикацију споразума о екстрадицији између БиХ и сусједних земаља како криминалци не би могли избјећи правди пуким преласком границе, изјавио је шеф Одјељења за правосуђе, унутрашње послове и реформу јавне управе у Делегацији ЕУ у БиХ Северин Штрохал

"Конкретне области у којима бисмо жељели да видимо напредак у идућим седмицама и мјесецима су оснивање апелационог суда БиХ, упоредо са разјашњењем одређених надлежности Суда БиХ и доношење амандмана на Закон о ВСTС-у, којим ће се обезбиједити већа одговорност и проФесионалност правосуђа", рекао је Штрохал за “Глас Српске”.

Он каже да забрињава то што протокол о размјени информација и евиденција о ратним злочинима између Tужилаштва БиХ и Tужилаштва за ратне злочине Србије још није потписан.

Штрохал сматра да правосуђе БиХ треба учинити независнијим, еФикаснијим, непристраснијим, одговорнијим и стручнијим, истичући да се структуралним дијалогом жели постићи управо тај циљ.

Он је оцијенио да се структурални дијалог о реФорми правосуђа између БиХ и ЕУ показао као изузетно користан.

"Резултат је, као што смо видјели, велики напредак у уступању предмета ратних злочина, постизању консензуса о оснивању апелационог суда БиХ, а ради се на рјешавању дугогодишњег проблема великог броја неријешених предмета",рекао је Штрохал.

Одговарајући на питање колико криза власти у БиХ и најављена реконструкција на нивоу Федерације и БиХ може утицати на успоравање пута БиХ ка ЕУ, он је рекао да су промјене у коалицијама на власти унутрашња ствар БиХ, као и у свакој другој демократској земљи, додајући да ће ЕУ тражити да реФорме које се тичу питања ЕУ буду у сржи политичког програма Савјета министара и свих нивоа власти у БиХ.

Штрохал напомиње да је за процес реФорме јавне управе у БиХ неопходна политичка подршка. "Једноставније структуре биле би велики корак ка ефикаснијем и ефективнијем пружању јавних услуга", каже он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *