И. Давидовић тјера страшило суспензије визног режима

Шеф Мисије БиХ у сједишту ЕУ у Бриселу Игор Давидовић увјерен је да БиХ није директно угрожена најавама привремене суспензије безвизног режима, о чему се у круговима ЕУ све гласније прича. Давидовић наглашава да БиХ није у истој категорији са неким другим државама региона када се говори о ефективном броју азиланата. Он је за "Независне […]

понедељак, децембар 3, 2012 / 08:41

Шеф Мисије БиХ у сједишту ЕУ у Бриселу Игор Давидовић увјерен је да БиХ није директно угрожена најавама привремене суспензије безвизног режима, о чему се у круговима ЕУ све гласније прича.

Давидовић наглашава да БиХ није у истој категорији са неким другим државама региона када се говори о ефективном броју азиланата.

Он је за "Независне новине" рекао да се нада да ће политички лидери у БиХ успјети да испуне преузете обавезе из "мапе пута" већ почетком наредне године, јер би свако друго одгађање у том контексту значило и пролонгирање додјеле кандидатског статуса.

Одговарајући на питање јесу ли услови из "мапе пута" све што власти у БиХ још треба да ураде уочи предаје кредибилне апликације за кандидатски статус, Давидовић је рекао да ће БиХ реализацијом обавеза из "мапе пута" сигурно бити позвана да поднесе апликацију за пријем у чланство, чиме би се покренула процедура за статус кандидата.

"Да ли ћемо бити у стању да већ у прва три мјесеца сљедеће године дођемо у озбиљан стадијум процедуре и верификације испуњења прописаних надлежности и обавеза из `мапе пута` знаћемо веома брзо. Ријеч је о процесу који је дуготрајан, а одгађање с наше стране значило би и пролонгирање додјеле кандидатског статуса; мислим да то нама није у интересу", закључио је Давидовић.

Давидовић сматра да је веома рационално да се, ако БиХ добије кандидатски статус, тада на миру посвети свим проблемима унутрашње природе, унутрашњим договорима и уређењу земље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *