Хусеин Кавазовић нови поглавар Исламске заједнице БиХ

Тузлански муфтија Хусеин Кавазовић изабран је за новог поглавара Исламске заједнице у БиХ. На сједници у Гази Хусрев-беговој библиотеци, Кавазовић је освојио 240 гласова чланова изборног тијела, травнички муфтија Нусрет Абдибеговић 69 гласова, а сарајевски муфтија Хусеин Смајић 45 гласова, преносе федерални медији. Кавазовић је овим изабран за 14. муфтију Исламске заједнице у БиХ. Хоџе […]

недеља, септембар 23, 2012 / 19:09

Тузлански муфтија Хусеин Кавазовић изабран је за новог поглавара Исламске заједнице у БиХ.

На сједници у Гази Хусрев-беговој библиотеци, Кавазовић је освојио 240 гласова чланова изборног тијела, травнички муфтија Нусрет Абдибеговић 69 гласова, а сарајевски муфтија Хусеин Смајић 45 гласова, преносе федерални медији.

Кавазовић је овим изабран за 14. муфтију Исламске заједнице у БиХ.

Хоџе

Сједници Изборног тијела Сабора Исламске заједнице БиХ, је одржана У Гази Хусрев-беговој библиотеци у Сарајеву, тајним гласањем је већина (240 гласова, јавља АА) одлучила да ће еф. Кавазовић замијенити Мустафу ефендију Церића, који је на овом мјесту провео скоро двије деценије.

Поред Кавазовића, за новог духовног поглавара бх. муслимана, били су предложени и травнички муфтија Нусрет еф. Абдибеговић, који је добио 69 гласова и сарајевски муфтија Хусеин еф. Смајић (45 гласова).

Кавазовић, који је и имао највише кандидатура, раније је најавио друкчију политику од оне коју је водио Церић те је казао да ће бити „више народни реис“.

Ко је Хусеин еф. Кавазовић?

Кавазовић је рођен 3. јула 1964, у Градачцу, у фамилији улема – имама и хафиза; чак ће и студије традиционалних наука ислама учити од амиџе (стрица) Хусејна еф. Кавазовића. Школовање и звања имама, хатиба и муалима стиче у Сарајеву, у Гази Хусрев-беговој медреси; шеријатско право завршио је на египатском универзитету, каирском Ал-Азхару.

Потом се запошљава као имам (те хатиб и муалим) у свом родном граду.

Муфтија Тузле постаје током рата, 1993; но прије тога, на самом почетку, још док је био у Градачцу укључио се у тзв. Армију БиХ. Како је магазин Дани објавио још 1998, Кавазовић је формирао јединицу ‘хоџе’ у којој су били и други имами с подручја. Кавазовић ће, по именовању на позицију тузланског муфтије, бити и заробљен од стране Хрватског вијећа обране (ХВО) које ће га шест мјесеци држати затвореног у логору у Коњицу. Против људи који су га злостављали недавно је подигнута и кривична пријава, пише РадиоСарајево.ба

Кавазовић се активно служи арапским језиком, а пасивно енглеским

Када говори о овом периоду, Кавазовић истиче да је тамо, „кроз својеврсну школу“, научио шта значи „душманска рука“ и каквог су мишљења ‘душмани’ о ‘нама’.

Кавазовић је за вријеме рата радио и са исламском омладином ове регије – ти људи данас виде огроман ауторитет у тузланском муфтији; такође, како навое медији у ФБиХ, његови ставови (и уопште тузланско муфтијство) имају посебну тежину у Сребреници и међу Сребреничанима.

У политичком смислу, говори се да је најближи струјама Странке демократске акције (СДА), међутим, шпекулише се и да Савез за бољу будућност (СББ), поготово посљедње вријеме, на овом пољу жели остварити успјех. Вриједи подсјетити и да је Кавазовић био тај који је својевремено од државних власти затражио да их се заштити "од узурпације" некадашњег вехабијског вође, шејха Јусуфа Барчића, који је погинуо 2007. у саобраћајној несрећи.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *