Хрватски суд: Усташки поздрав кошта 20.000 куна скупље

Високи Управни суд Хрватске повећао је новчану казну бившем хрватском фудбалском репрезентативцу Јосипу Шимунићу због својевременог скандирања усташког поздрава „За дом спремни“. Суд је прихватио жалбу Државног тужилаштва које сматра да је Шимунић благо и мало кажњен због скандирања усташког поздрава у новембру 2013. године на стадиону у Максимиру. Шимунић је претходно на загребачком Прекршајном […]

среда, мај 11, 2016 / 11:29

Високи Управни суд Хрватске повећао је новчану казну бившем хрватском фудбалском репрезентативцу Јосипу Шимунићу због својевременог скандирања усташког поздрава „За дом спремни“.

Суд је прихватио жалбу Државног тужилаштва које сматра да је Шимунић благо и мало кажњен због скандирања усташког поздрава у новембру 2013. године на стадиону у Максимиру.

Шимунић је претходно на загребачком Прекршајном суду кажњен са 5.000 куна због кршења одредбе Закона о спречавању нереда на спортским такмичењима, а сада ће платити 25.000 куна.

Жалбу је поднио и Шимунић због "битних повреда прекршајног поступка, повреде одредби материјалног прекршајног права и погрешно утврђеног чињеничног стања". Али, Високи прекршајни суд одбацио је ту жалбу као неосновану.

Тужилаштво је истицало да је Шимунић био свјестан да узвик "За дом!" уз отпоздрав – "Спремни!" симболизује службени поздрав за вријеме тоталитарног режима НДХ, односно да као такав представља манифестацију расистичке идеологије.

Тај поздрав, истиче Тужилаштво, представља презир према другим људима због њихове вјерске и етничке припадности и тривијализује жртве злочина против човјечности.

Због истог инцидента ФИФА је Шимунића казнила са 30.000 франака и забраном играња у десет репрезентативних утакмица.

Пресуду су, одбацивши Шимунићеве жалбе, накнадно потврдили Међународни спортски арбитражни суд и Савезни суд у Швајцарској. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *