Хрватски образовни систем велича усташтво у основачкој лектири

Лектира за шести разред ученика у Хрватској садржи промовисање усташтва и реченице попут „Ми смо спремни, поглавниче“, пише портал „Индекс“. "Сва је треперила од унутрашњег узбуђења кад је чула како Бобо или Јура виче: Ми смо спремни, поглавниче", наводи се у књизи коју ученици шестог разреда морају обавезно да прочитају. Исти извор наводи да је […]

четвртак, мај 12, 2016 / 03:16

Лектира за шести разред ученика у Хрватској садржи промовисање усташтва и реченице попут „Ми смо спремни, поглавниче“, пише портал „Индекс“.

"Сва је треперила од унутрашњег узбуђења кад је чула како Бобо или Јура виче: Ми смо спремни, поглавниче", наводи се у књизи коју ученици шестог разреда морају обавезно да прочитају.

Исти извор наводи да је то реченица из кратког романа књижевника Стјепана Томаша под називом "Мој тата спава с анђелима – Мали ратни дневник" који је на попису обавезне литературе за шести разред уз "Приче из давнине" Иване Брлић Мажуранић и дјела Аугуста Шеное.

У "Малом ратном дневнику" усташтво је приказано не само као нешто потпуно уобичајено и прихватљиво, него и као израз хрватског домољубља, истиче "Индекс", додајући да то није једини спорни дио те лектире.

Загребачки портал наводи да се на неколико мјеста у књизи, чије је прво издање објављено 1992. године, објављује усташки поздрав "За дом спремни".

"Шестаци, дакле, да би прошли разред морају читати књигу конципирану као дневник десетогодишње осјечке дјевојчице, фиктивне Цвјете Матковић, из ратног времена 1991. и 1992. године. Што не би било спорно да кроз дјевојчицу писац не шаље политичке поруке које би биле спорне и у ратним деведесетим, а камоли у 2016. години", наводи овај портал.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *