Хрватске странке још увијек без договора

Предсједници странака чланица Хрватског народног сабора нису данас у Мостару постигли коначан договор о заједничком наступу на предстојећим изборима. Странке су имале различито виђење о томе гдје је угрожен национални интерес, гдје би кроз једну листу требало постићи бољи резултат, а у којим срединама ићи самостално на изборе. Остављен је рок до краја идуће седмице […]

понедељак, март 31, 2014 / 22:39

Предсједници странака чланица Хрватског народног сабора нису данас у Мостару постигли коначан договор о заједничком наступу на предстојећим изборима.

Странке су имале различито виђење о томе гдје је угрожен национални интерес, гдје би кроз једну листу требало постићи бољи резултат, а у којим срединама ићи самостално на изборе.

Остављен је рок до краја идуће седмице да страначки органи анализирају могући заједнички наступ.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж рекао је да је заједнички наступ на изборима могућ у оним срединама и на оним нивоима на којима је угрожена позиција народа.

Рагуж каже да у осталим случајевима треба омогућити плурализам и самостални наступ странака.

“Данас се разговарало како оптимално доћи до најбољих резултата, али да се постигне политичка сагласност, гдје је могуће наступити заједно”, рекао је Рагуж.

Он каже да коначни договор није постигнут, али да је остављен рок до када свака странка треба дефинисати своју позицију.

“Раније смо навели да смо за то да се може наступати заједно у срединама, гдје је угрожена позиција народа, али да се очува идентитет и субјективитет странке”, рекао је Рагуж.

Он је подсјетио да је став ХДЗ-а 1990 да се на кантоналним нивоима иде самостално, осим у неким срединама.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да ће до краја идуће седмице бити постигнут напредак о питању заједничког наступа и да би до тада све странке требале да направе анализе.

Човић је рекао да треба уложити напоре да се кроз позитивну атмосферу и компромисно дјеловање дође до најбољег рјешења.

Он је изразио наду да ће до 11. априла, за када је заказана нова сједница Предсједништва, ХНС добити заједничку листу наступа на идућим изборима.

Када је ријеч о имену кандидата ХНС-а за члана Предсједништва БиХ, Човић каже да је то “скоро договорено” и да ће бити један кандидат којег ће сви подржати.

“Ако мене питате ја сам оптимиста. Међутим, довољно је да једна чланица буде против и ми немамо договор. То се десило за локалне изборе и на изборима за Хрватски сабор. То морамо избјећи и компромисом тражити рјешења да се не би десило да неко остане по страни”, поручио је Човић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *