Хрватска: Уловљена једна од најотровнијих риба

Примјерак куглакожа, једне од најотровнијих риба на свијету, ухваћен је рибарском мрежом испод Конаваоских стена у Хрватској, извјестили су хрватски медији. Слузава, буљава риба, чији је латински назив Sphoeroides pachygaster, препуна је тетродотоксина, отрова 1.250 пута јачег од цијанида, чији један грам може да убије 30 људи, пише сајт Дубровник.хр. Ова риба се ухватила за […]

среда, септембар 26, 2012 / 18:20

Примјерак куглакожа, једне од најотровнијих риба на свијету, ухваћен је рибарском мрежом испод Конаваоских стена у Хрватској, извјестили су хрватски медији.

Слузава, буљава риба, чији је латински назив Sphoeroides pachygaster, препуна је тетродотоксина, отрова 1.250 пута јачег од цијанида, чији један грам може да убије 30 људи, пише сајт Дубровник.хр.

Ова риба се ухватила за удицу парангала брачног пара Мата и Јулијане Браутовић. Улов је био тежак 2,5 килограма, а примјерак, ухваћен код Конавала, завршиће у музеју.

Куглакож је, како наводе хрватски медији, последњи пут виђен деведесетих година прошлог вијека на подручју средње Далмације.

„Како нисмо знали о којој врсти се ради, назвали смо Институт за море и приобаље па су је они преузели и обављају даља истраживања. Казали су ми да је до Цавтата допливала највјероватније из Индијског океана преко Суецког канала”, изјавио је Браутовић.

Како пише сајт 24сата.хр, ова риба је прави специјалитет у Јапану, али се кувари посебно едукују да би знали како да је припреме, односно шта се из куглакожа може јести а шта се мора одстранити.

Годишње 200 људи умре једући ову рибу, чија јетра садржи тетродотоксин.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *