Хрватска укинула нове таксе, Шаровић каже да је преговарање побиједило

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да ће Хрватска износ накнаде за инспекцијски надзор вратити на 90 куна, односно 27,70 КМ.

четвртак, август 10, 2017 / 15:39

Он је навео да је након јутрошњих, завршних консултација са хрватским министром Томиславом Толушићем то питање дефинитовно усаглашено и да се све „враћа на старо“.

„На столу је било више опција, али мислим да је ово на крају најбоља. То је заиста добра вијест и на неки начин побједа овог начина преговарања“, оцијенио је Шаровић.

Он је истакао да ће већ сутра одлука Хрватске бити објаљена у њиховим службеним новинама.

Спољнотрговинска комора БиХ изразила је задовољство што је Хрватска укинула ванцаринске баријере за увоз пољопривредних производа из БиХ.

СТК БиХ је у име домаћих произвођача и извозника захвалила Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, а посебно министру Мирку Шаровићу, који је допринио рјешавању проблема заједничким активностима са министрима Србије, Црне Горе и Македоније, те директним контактима са хрватским премијером Андрејем Пленковићем и министром пољопривреде Томиславом Толушићем.

„Истовремено инсистирамо да се редовно одржавају министарски састанци, први већ у Скопљу наредног мјесеца, како не би дошло до непредвиђених иступа који би могли да угрозе спољнотрговинско пословање“, саопштено је из СТК БиХ.

Хрватска је раније усвојила мјере којима је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници и 22 пута повећала таксе при увозу ових производа из земаља које нису чланице ЕУ, што је изазвало незадовољство сусједних земаља.

(СРНА)1 КОМЕНТАР

  1. Šuplja priča. Šarović je problem riješavao taman onako kako probleme rješava OHR. Mlako i metiljavo. Pozivao je na strpljenje.

    Srbija je na hrvatsku bahatost odgovorila hajdučijom. Zaustavila kamionu na Bajakovu, da se peku na sremskom suncu i da im roba koju prevoze propada. Prije bilo kakvih Šarovićevih sastanaka carinici Srbije su blokirali hrvatske kamione. Više od 500 tona robe je potpuno propalo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *