Хрватска под притиском Гаспрома

Хрватска се налази под великим притиском руске компаније Гаспром и Кремља да потпише нови међудржавни и деоничарски уговор којима би се регулисали односи и права око градње гасовода Јужни ток, и то пре него Хрватска уђе у Европску Унију, пише „Јутарњи лист”.  Лист наводи да то стоји у поверљивом документу владе у којем се детаљно […]

недеља, август 12, 2012 / 20:28

Хрватска се налази под великим притиском руске компаније Гаспром и Кремља да потпише нови међудржавни и деоничарски уговор којима би се регулисали односи и права око градње гасовода Јужни ток, и то пре него Хрватска уђе у Европску Унију, пише „Јутарњи лист”.

 Лист наводи да то стоји у поверљивом документу владе у којем се детаљно разматра садашња хрватска позиција око градње стратешког гасовода Јужни ток.

Ради се о, подсећа „Јутарњи лист”, 3.600 километара дугом гасоводу којим би се гас из Русије допремао у Европу, а требао би да почне да се гради крајем ове године.

Према поверљивом владином документу, у којем се разлаже позиција Хрватске у односу на овај пројект, „представници Гаспрома, заправо, као продужена рука Кремља и високе државне политике Владимира Путина, траже од представника хрватске владе и државне фирме „Плинацро” да се горе наведени документи потпишу дословно иза леђа Европске комисије”. Комисија се томе, како се наводи, противи, јер сматра да сви до сада потписани међувладини уговори с Гаспромом и Русијом нису у складу с ЕУ законодавством.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *