Хрватска: Четири године Храстову за убиство 13 разоружаних војника

Врховни суд Хрватске данас је изрекао осуђујућу пресуду бившем припаднику специјалне полиције, Карловчанину Храстову, оптуженом за убиство 13 непријатељских војника на Коранском мосту у Карловцу 1991. године. Суд је Храстова осудио на четири године затвора, а обје стране имају право жалити се на пресуду у року од 15 дана. Суд је утврдио како је Храстов […]

субота, септембар 8, 2012 / 00:16

Врховни суд Хрватске данас је изрекао осуђујућу пресуду бившем припаднику специјалне полиције, Карловчанину Храстову, оптуженом за убиство 13 непријатељских војника на Коранском мосту у Карловцу 1991. године.

Суд је Храстова осудио на четири године затвора, а обје стране имају право жалити се на пресуду у року од 15 дана. Суд је утврдио како је Храстов недвосмислено починио ратни злочин – убиство 13 тринаест разоружаних ратних заробљеника и рањавања двојице, те да то није учинио у самоодбрани као што је тврдио током процеса.

Није био урачунљив па је и казна мања

Предсједник судског вијећа је овако малу казну, мању од оне законски предвиђене, оправдао тезом да је Храстов био смањено урачунљив у тренутку почињења дјела. Као олакшавјуће околности наведене су и чињеница да није кажњаван, да је дао допринос као бранилац у рату, да је отац малољетног дјетета и да има болесну супругу.

Храстов три пута ослобођен и два пута осуђен

Подсјетимо и да је Храстов до сада био три пута ослобођен и два пута осуђен. Јуче је поновно изнио своју одбрану након чега су одржани завршни говори тужилаштва и одбране.
Иначе Врховни суд још је једном извео доказе у шестом поступку. Као свједоци још су једном испитани очевици догађаја, хрватски војници, али и резервисти бивше, ЈНА од којих су неки и рањени на томе мосту. Суд је, осим тога, испитао и двојицу судских вјештака, балистичара и патолога.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *