Хрватска: Бесплатно студирање за све који су редовни

Сви редовни студенти виших школа и факултета у Хрватској, који у наредне двије године буду редовно извршавали своје обавезе, студираће о трошку државе. Хрватска влада је, наиме, прихватила одлуку о пуној субвенцији партиципације у трошковима студирања за редовне студенте којом се први пут у Хрватској обезбјеђује бесплатно студирање свим редовним студентима високих школа и факултета […]

петак, август 3, 2012 / 12:24

Сви редовни студенти виших школа и факултета у Хрватској, који у наредне двије године буду редовно извршавали своје обавезе, студираће о трошку државе.

Хрватска влада је, наиме, прихватила одлуку о пуној субвенцији партиципације у трошковима студирања за редовне студенте којом се први пут у Хрватској обезбјеђује бесплатно студирање свим редовним студентима високих школа и факултета који правовремено и успјешно испуњавају своје обавезе, објавио је министар науке, образовања и спорта Жељко Јовановић.

За спровођење ове одлуке потребно је обезбиједити 89 милиона евра (668.600.000 куна) што укључује и 2015. годину, истиче се у образложењу одлуке владе.

Одлуком су обухваћени сви редовни студенти преддипломских универзитетских студија, интегрисаних преддипломских и дипломских универзитетских студија, дипломских универзитетских студија, стручних студија и специјалистичких дипломских стручних студија који у академској години 2013/14. или 2014/15. први пут уписују прву годину студија и који су у моменту уписа у наредне године студија стекли најмање 55 бодова.

За студенте са инвалидитетом вишим од 60 одсто, потребан број бодова је 30.

Одлука се односи и на студенте који у академској години 2012/13. први пут уписују другу годину дипломских универзитетских или специјалистичких дипломских стручних студија, као и четврту, пету или шесту годину и интегрисаних преддипломских и дипломских универзитетских програма јавних високих школа и факултета.

По тој одлуци, универзитети и високе школе морају са министарством науке, образовања и спорта потписати трогодишње уговоре којима се дефинише вишегодишња субвенција и стратешки циљеви за унапређење наставе и студија, као и активности, резултати и индикатори потребни за остварење циљева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *