Хрвати ће смањити баријере, али не кажу колико

Министар спољне трговине БиХ Мирко Шаровић преговарао је с хрватским министром пољопривреде Томиславом Толушићем и договорио да ће таксе бити смањене

уторак, август 8, 2017 / 15:29

Међутим, није договорено за колико.

Након што је у Сарајеву на састанку министара четири земље региона закључено да Хрватска мора хитно да укине дискриминаторске одредбе, министар Мирко Шаровић је преговарао с хрватским министром пољопривреде Томиславом Толушићем.

Незванично, сагласни су да такса буде по једном транспорту, односно камиону, јединствена, без обзира на то колико се врста воћа и поврћа превози.

Још нема договора колико ће се такса смањити, трага се за европским просјеком, сазнаје Кликс.

О одлуци Хрватске, која извознике повећањем увозне таксе за 22 пута, чиме земље региона ставља у неповољан положај, наставиће се консултације.

У Хрватској је ступио на снагу Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима, чиме су накнаде за инспекцијски надзор са 12 повећане на 270 евра.

Подсјећамо, у згради Парламента БиХ тим поводом су се јуче, на позив министра спољне трговине Мирка Шаровића, састали министри трговине БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније.

Мирко Шаровић, Расим Љајић, Драгица Секулић и Љупчо Николовски потписали су заједничко писмо које су послали Европској комисији, а Хрватску су позвали да хитно укине дискриминаторске одредбе.

Затражили су да цијена инспекцијског надзора одговара стварним трошковима поступка и буде усклађена с просјечним цијенама у земљама региона и ЕУ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *