Хрват први пут градоначелник Брчко дистрикта?

Анто Домић из ХДЗ-а БиХ могао би да буде први Хрват на функцији градоначелника Брчко дистрикта. Шансе ХДЗ-а БиХ да добије најважнију фотељу у Дистрикту постају све извесније јер Лагумџијин СДП као изборни победник тријумф не може да крунише у парламенту, где не може да обезбеди већину. Добро обавештени извори Пресса РС тврде да су […]

среда, октобар 17, 2012 / 14:35

Анто Домић из ХДЗ-а БиХ могао би да буде први Хрват на функцији градоначелника Брчко дистрикта.

Шансе ХДЗ-а БиХ да добије најважнију фотељу у Дистрикту постају све извесније јер Лагумџијин СДП као изборни победник тријумф не може да крунише у парламенту, где не може да обезбеди већину.

Добро обавештени извори Пресса РС тврде да су рефрени СДП-а о сигурном избору њиховог функционера Есада Атића за градоначелника узалудни. Према њиховим речима, нико од учесника избора и странака које су ушле у парламент не оспорава да је Атић добио највише гласова. Међутим, то је, како кажу, танак аргумент за пресудну улогу у формирању власти ако се нешто не промени пошто СДП у досадашњим преговорима није пронашао партнере вољне да уђу у савез са том партијом.

– На другој страни, неколико партија преговара о савезу који би представљао чврст темељ за власт у наредне четири године. Учесници тих преговора су готово све странке осим СДП-а БиХ, што довољно говори о њиховој спремности да склопе дил са Лагумџијином партијом. У овом тренутку ХДЗ БиХ и њихов кандидат Анто Домић, који је до сада био на функцији заменика градоначелника, имају много више шанси да заузму најважнију фотељу у Дистрикту – тврде извори Пресса РС.

Они истичу да би блок у којем би биле две водеће српске странке, СНСД и СДС, ХДЗ БиХ, СДА, СББ БиХ, као и представници националних мањина имао комотну већину, која је у Брчком неопходна за усвајање закона пошто је за неке одлуке неопходна двотрећинска већина. Због тога је пожељно да скупштинска већина има више од 20 посланика. Да би поменути блок лако дошао до квоте потврђују и непотврђени резултати избора. СНСД и ДНС, наиме, имају четири посланика, колико и ХДЗ БиХ и ХСС.

Једног мање имају СДС, СДА и СББ БиХ. Странка Младена Босића нада се и четвртом мандату, који ће за њих практично освојити посланик из реда националних мањина. Још једно место могло би да припадне и СББ-у, јер је посланик СБиХ већ најавио да ће прећи у редове Фахрудина Радончића. У скупштини би требало да уђе и један представник албанске мањине. Ако заузме место у парламенту и он би, према тврдњама добро упућених, могао да се нађе у коалицији за коју је ХДЗ БиХ прихватљивији од СДП-а. То значи да би у случају да се овај савез озваничи кандидат ХДЗ-а БиХ за градоначелника могао да рачуна на подршку 21 посланика.

СДП БиХ би у тој варијанти извисио без обзира на то што има пет посланика. Под претпоставком да окупи све остале странке могао би да сања о избору свог човека за градоначелника пошто би на располагању имао три посланика коалиције СП-ПУП-ДП, два из савеза ПДП-СНС и исто толико из редова СБиХ под условом да један од њих не оствари свој план да пређе у СББ БиХ. У бољем случају СДП би тако могао да рачуна на подршку 12, а у горем случају 11 посланика. Обе варијанте, међутим, не значе ништа јер је за већину неопходно још пет посланика.

Да ХДЗ-а БиХ има шансе да добије фотељу градоначелника индиректно потврђује и шеф брчанског СНСД-а Ђорђа Којић.

– Срби имају 12 посланика, а Бошњаци 13 и зато ми не намеравамо да тражимо место градоначелника. Још је нејасно ко ће чинити владајућу коалицију јер разговори још трају. Када је у питању могућност да Анто Домић буде градоначелник, то нама не смета, али о томе се питају и остали – каже Којић.

СДП БиХ, међутим, и даље тврди да мјесто градоначелника треба да припадне њима. Одбор Лагумџијине партије не одустаје од става да та функција треба да припадне Бошњаку, и то оном који је освојио највише гласова, а то је Есад Атић.

Сам Атић каже да од свих претендената на функцију градоначелника СДП има најјачи аргумент, јер је освојио највише гласова на изборима.

-Већ смо разговарали са неколико партија и коалиија и имамо сталну комуникацију. У овој фази разговора готово сви смо се сложили да Бошњактреба да буде градоначелник. Разговарали смо и са СНСД-ом и са СДС-ом. Очекујемо да све то буде завршено до краја новембра. Математика је неумољива и све је јасно – каже Атић, који признаје да још није разговарао са представницима ХДЗ БиХ.

Да ни та странка не одустаје од својих аргумената показује и јасна порука предсједника брчанског ХДЗ-а БиХ и кандидата за градоначелника Анте Домића, чије је залагање за принцип ротације на кључним функцијама више него јасан показатељ да и Хрвати жарко желе да се нађу на најважнијој позицији у дистрикту.

-Ми смо главни заговорници промјене статута Брчко дистрикта. У статуту мора да се укључи институт ротације на кључним позицијама у одређеном мандату – поручио је недавно Домић, који јуче није био доступан да прокоментарише сазнања Преса РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *