Хорда: Филм о једином народу који је освојио Русију

У биоскопима Русије 20. септембра почиње приказивање филма „Хорда“ редитеља Андреја Прошкина. „Хорда“ је прави четрнаестовjековни трилер о московском митрополиту Алексију и једином народу који је икада успио да освоји Русију — Монголима. „Хорда“ (рус. „Орда“), нови филм компаније „Православна енциклопедија“, изазвао је велико интересовање далеко прије него што је завршено снимање. Узрок томе су […]

недеља, септембар 9, 2012 / 00:14

У биоскопима Русије 20. септембра почиње приказивање филма „Хорда“ редитеља Андреја Прошкина.

„Хорда“ је прави четрнаестовjековни трилер о московском митрополиту Алексију и једином народу који је икада успио да освоји Русију — Монголима.

„Хорда“ (рус. „Орда“), нови филм компаније „Православна енциклопедија“, изазвао је велико интересовање далеко прије него што је завршено снимање. Узрок томе су сјајна глумачка екипа, угледна имена сценаристе, редитеља и сниматеља, а изнад свега избор теме.

Све је ту необично: радња се дешава у Русији у средњем вијеку, у доба монголског јарма; главни јунак је православни јерарх, московски архијереј; и најзад, заплет филма је заснован на житију овог светитеља.

Филм је снимљен на основу приче о чуду које је учинио свети Алексије, митрополит московски — молитвом је исцијелио од сљепила Тајдулу, мајку монголског кана Џанибека. Болесну канову мајку су покушавали да излијече на разне начине, доводили су јој врачеве и шамане из свих крајева пространог монголског царства, и после многих узалудних покушаја Тајдулин син најзад одлучи да се обрати „московском чаробњаку“ — тако Џанибек у филму назива светог Алексија.

Монголи су за сваки случај гајили страхопоштовање према духовним лицима покорених народа, да случајно не разгњеве туђе богове. Тај њихов обичај се задржао и у 14. вијеку, када су житељи Златне Хорде масовно примали ислам.

Име митрополита Алексија и његов духовни ауторитет били су прилично познати у Сарају. Управо стога кан доноси одлуку да пошаље изасланике у Москву, код великог кнеза Ивана Ивановича, званог „Црвени“, који је био монголски вазал и плаћао данак Хорди. Џанибеков ултиматум био је крајње једноставан: или ће Алексије доћи и исцелити Тајдулу, или ће бити рата.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *