Хитлер на кољенима, јер има зла и у онима који се моле

У непосредној близини некадашњег гета у Варшави постављена је статуа нацистичког лидера Адолфа Хитлера како се моли на кољенима, што је изазвало негодовање јеврејских организација које су постављање статуе назвали „бесмисленом провокацијом“. Међутим, постављању статуе није се противио главни пољски рабин Михаел Шудрих, јер је сматра да се тиме шаље снажно морално питање посјетиоцима. Према […]

субота, децембар 29, 2012 / 10:05

У непосредној близини некадашњег гета у Варшави постављена је статуа нацистичког лидера Адолфа Хитлера како се моли на кољенима, што је изазвало негодовање јеврејских организација које су постављање статуе назвали „бесмисленом провокацијом“.

Међутим, постављању статуе није се противио главни пољски рабин Михаел Шудрих, јер је сматра да се тиме шаље снажно морално питање посјетиоцима.

Према његовим ријечима, организатори изложбе су му рекли да циљ статуе није рехабилитација нацистичког лидера, већ да се покаже да се зло може сакрити у "облику слатког дјетета које се моли".

Он је истакао да је сматрао да ће статуа тиме имати образовну вриједност.

Статуа је од када је постављена прошлог мјесеца привукла велику број посјетилаца, али су бројне организације критиковале одлуку да се постави у тако осјетљивом дијелу.

"Што се Јевреја тиче, једина Хитлерова молитва била је да буду избрисани са лица Земље", рекао је директор центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф.

Статуу је израдио умјетник Фабрицио Кателан и назвао је "Он".

Директор Центра за савремену умјетност Фабио Кавалучи истакао је да ни Центар нити умјетник нису имали намјеру да вријеђају сјећање на убијене Јевреје.

"То је умјетничко дјело које говори о скривеном злу", рекао је Кавалучи.

Претпоставља се да је током Другог свјетског рата око 300.000 Јевреја живјело у гету у Варшави, гдје су умрли од глади или болести, а велики број је послат у концентрационе логоре.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *