Хирошимљани очекивали извињење, Обама донио само вијенац

Јапанци који су преживјели нуклерани напад САД на Хирошиму у Другом свјетском рату и њихови потомци очекују извињење од америчког предсједника Барака Обаме, који ће данас положити цвијеће на мјесту првог атомског напада у историји.

петак, мај 27, 2016 / 11:11

Јапанци који су преживјели нуклерани напад САД на Хирошиму у Другом свјетском рату и њихови потомци очекују извињење од америчког предсједника Барака Обаме, који ће данас положити цвијеће на мјесту првог атомског напада у историји.

"Желим да Обама каже да му је жао. Ако то уради, можда ће ми патње бити ублажене", рекао је Еиџи Хатори /73/, који је преживио бомбардовање.

Хаторијеви родитељи, бака и дјед, који су продавали пиринач недалеко од мјеста гдје је пала атомска бомба, погинули су у тренутку експлозије или умрли у наредним годинама. Њему су испричали да је возио трицикл када је бомба ескплодирала, а сада болује од три врсте рака.

"Ако би се Обама извинио, могао бих да умрем у миру и састанем се са својим родитељима у рају. Могу да им испричам да се то догодило", рекао је овај Јапанац.

Кенџи Ишида /68/, возач таксија, рођен је двије године послије напада и каже да се сјећа одрастања са људима чија је кожа била спаљена.

"Долазак актуелног америчког предсједника је само први корак. И даље смо 10 година од могућности да један предсједник објави извињење. И Јапан треба да се извини за Перл Харбур, ако кажемо да Америка мора да се извини. То није могуће, имајући у виду садашње ситуације у нашим земљама", рекао је Ишида.

Он је додао да би Обамино извињење "покренуло пакао" у САД, пошто тамо људи кажу да је рат скраћен јер је бачена атомска бомба.

Меико Киоке /67/, која живи у Хирошими, сматра да јапанска војска такође треба да се извини уколико Обама упути извињење.

"Желим да Обама посјети меморијални музеј, да осјети шок. То није нешто што би људи учинили. Та бомба је повриједила много невиних цивила, посебно слабе, попут жена и беба", рекла је она.

Возач таксија који је желио да остане анониман рекао је да се његова породица већ 70 година бори против ризика од радијације.

Он каже да су његови родитељи били озрачени и да његови млађи браћа и сестре, рођени послије напада, страхују да би једног дана могли да покажу симптоме.

"За све ове године живота, ниједном нисам присуствовао меморијалној церемонији 6. августа. Моја породица покушава да не размишља о томе. Веома се трудимо да све заборавимо", рекао је овај становник Хирошиме.

Само вијенац

 Предсједник САД Барак Обама положио је данас вијенац на мјесту првог атомског напада у историји, што је симболичан гест за који се Токио и Вашингтон надају да ће учврстити њихово савезништво и подстаћи иницијативу за одбацивање нуклеарног оружја.

Обама је први актуелни предсједник САД који је посјетио Хирошиму.

Он је раније рекао да се неће извинити због бацања атомске бомбе, али да ће одати почаст свим жртвама у Другом свјетском рату.

САД су бациле атомску бомбу на Хирошиму 6. августа 1945. године, а тада је погинуло 145.000 људи. Два дана касније на Нагасаки је бачена друга атомска бомба, а погинуло је још 74.000 људи.

Већина Американаца вјерује да су ови напади били неоходни да би се окончао рат и спасли животи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *