Хиљаде на антивладиним протестима у Каракасу

Хиљаде демонстраната са заставама у рукама изашло је данас на улице пријестонице Венецуеле Каракаса како би извршили притисак на владу уочи годишњице смрти предсједника Уга Чавеса. Предвођени студентима, демонстранти одјевени у бијело мирно су шетали без инцидената кроз дијелове Каракаса у којима живи средња класа у правцу Петареа, сиротињског насеља на источном улазу у пријестоницу […]

среда, март 5, 2014 / 01:02

Хиљаде демонстраната са заставама у рукама изашло је данас на улице пријестонице Венецуеле Каракаса како би извршили притисак на владу уочи годишњице смрти предсједника Уга Чавеса.

Предвођени студентима, демонстранти одјевени у бијело мирно су шетали без инцидената кроз дијелове Каракаса у којима живи средња класа у правцу Петареа, сиротињског насеља на источном улазу у пријестоницу које се све више шири и упориште је чависта.

Демонстранти су викали „волимо те Венецуело” и „слобода” док су шетали, носећи транпаренте и заставе у националним бојама – црвена, жута и плава.

Они су носили транспаренте са натписима против владине цензуре и респресије. „Има довољно сузавца да се читава Венецуела расплаче”, писало је на једном од њих.

Најмање 18 људи је погинуло, а више од 260 повријеђено од почетка протеста 4. фебруара у граду Сан Кристобал, на западној граници земље, наводи АФП.

Власти сутра организују војну и цивилну параду у знак обиљежавања прве годишњице Чавесове смрти од рака после 14 година проведених на челу државе.

Распрострањени криминал, висока инфлација, несташице основних намирница и погоршање животног стандарда изазвали су гњев становништва према влади, нарочито међу средњом класом коју је то навише погодило.

Аналитичари кажу да протести, у којима углавном учествују припадници средње класе, још не представљају пријетњу за владу Чавесовог насљеднка Николаса Мадура који се ослања на велику подршку коју је сиромашно становништво пружало Чавесу.

Али Маријана Фонсека, 39-годишња графичка дизајнерка, казала је да демонстранти шетају у правцу Петареа зато што су и сиромашни погођени криминалом на улицама.

„Људи из сиромашних насеља, такође, имају разлога за незадовољство. Ја протестујем због много разлога. Један је насиље на улицама, пљачке и отмице. Али и избог несташица намирница попут брашна, уља и тоалет папира”, испричала је она.

Марија Еухенија Молина (70), која је носила знак са голубом мира и сликом Богородице, рекла је за себе да је „затвореник владе”.

„Ја сам затвореник због тога што нисам безбједна. Морам да стојим у редовима за храну. Моја пензија није довољна да преживим”, испричала је она.

Опозициони посланик Марија Корина Маћадо предводила је другу групу демонстраната у шетњи по источном Каракасу, раме уз раме са супругом затвореног опозиционог лидера Леополда Лопеса. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *