Хиљаде људи протествало на Иберијском полуострву

Више хиљада Шпанаца изашло је јуче на улице Мадрида у знак протеста против владиних мјера штедње. Мадриђани су протестовали испред зграде Парламента због нових мјера штедње у буџету за 2013. годину које је влада усвојила након што је објелодањено да ће јавни дуг и дефицит бити много већи од очекиваног. Нове мјере штедње предвиђају раст […]

недеља, септембар 30, 2012 / 13:49

Више хиљада Шпанаца изашло је јуче на улице Мадрида у знак протеста против владиних мјера штедње.

Мадриђани су протестовали испред зграде Парламента због нових мјера штедње у буџету за 2013. годину које је влада усвојила након што је објелодањено да ће јавни дуг и дефицит бити много већи од очекиваног.

Нове мјере штедње предвиђају раст пореза на промет и других такси као и смањењем бенефиција за незапослене и социјалне помоћи, те замрзавање запошљавања у јавном сектору.

Стопа незапослености у Шпанији достигла је 25 одсто.

Демонстрације су јуче организоване и у сусједном Португалу.

Више хиљада Португалаца изашло је јуче на улице Лисабона у знак протеста против владиних мјера штедње уведених јер кредитори условљавају помоћ.

Министар финансија Витор Гашпар указао је да ће влада саопштити нове мјере које укључују смањење потрошње и повећање пореза да би се испунили циљеви везани за смањење дефицита, што је кључни услов да Португал добије финансијску помоћ од међународних кредитора.

Португал је обећао мјере штедње у замјену за прошлогодишњи пакет међународне помоћи, вриједан 78 милијарди евра.

Португалска влада покушава да покрене привредни раст у земљи која се бори са рецесијом и рекордном незапосленошћу од 15,7 одсто.

Влада предвиђа да ће се рецесија наставити и у 2013. години.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *