Хеви-металци су срећнији од осталих људи

– Најновије истраживање показује да су фанови хеви метала много срећнији и да се боље прилагођавају животу него љубитељи других музичких жанрова. Ако је судити по резултатима студије "Три деценије касније: Животна искуства средовјечних хеви метал групи дјевојака, музичара и фанова", која је објављена у часопису "Селф енд Идентити", истраживачи су открили да, иако су […]

четвртак, јул 9, 2015 / 10:46

– Најновије истраживање показује да су фанови хеви метала много срећнији и да се боље прилагођавају животу него љубитељи других музичких жанрова.

Ако је судити по резултатима студије "Три деценије касније: Животна искуства средовјечних хеви метал групи дјевојака, музичара и фанова", која је објављена у часопису "Селф енд Идентити", истраживачи су открили да, иако су живјели под паролом "секс, дрога и рокенрол", хеви метал ентузијасте је од негативних посљедица тако ризичног живота управо заштитио "метални" идентитет.

Студијом је било обухваћено 377 одраслих особа, од којих су 154 биле хеви метал фанови, музичари и групи дјевојке током 1980-их година, 80 које су у том истом временском периоду слушале неку другу врсту музике, а 153 калифорнијски студенти.

Испоставило се да су хеви метал фанови задржали далеко већи ниво "младалачког полета" од осталих група. Такође су били мање оптерећени грижом савјести због ствари које су урадили у младости.

По мишљењу истраживача, "срећно старење" хеви метал обожавалаца може се објаснити њиховим чувеним смислом за заједништво.

"Подршка окружења представља кључни заштитнички фактор током проблематичног одрастања", истичу научници, а преноси Гардиан.

"Фанови и музичари осјећали су припадништво металној заједници и могли су да искусе јаке емоције са људима сличних животних назора", напомињу они.

Иронично је да је 1980-их хеви метал музика сматрана непријатељем моралних вриједности и друштвене интеграције, те да су многе организације водиле кампање против ње.

Група "Јудас Прист" се чак нашла на суду након оптужби да њен албум "Стејнлед клас" садржи сублимиране поруке које су 1985. навеле двојицу младића да изврше самоубиство.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *