Херцеговачки текстилни послови: Иницијатор има већ пар неуспјешних

Владино Привредно друштво Никола Тесла најављује отварање 2 000 радних мјеста у текстилу у свим херцеговачким општинама, а за 250 000 марака купљен је и Текстилни погон Билећанке. За директора је постављен Драган Вучетић који је већ имао неколико неуспјешних пројеката у Херецговини, па многи сумњају у реализацију овог пројекта. Влада је вођење пројекта повјерила […]

субота, децембар 29, 2012 / 06:57

Владино Привредно друштво Никола Тесла најављује отварање 2 000 радних мјеста у текстилу у свим херцеговачким општинама, а за 250 000 марака купљен је и Текстилни погон Билећанке.

За директора је постављен Драган Вучетић који је већ имао неколико неуспјешних пројеката у Херецговини, па многи сумњају у реализацију овог пројекта.

Влада је вођење пројекта повјерила особи иза које је у Херцеговини остао само прах и пепео, затворене фирме, напуштене хале и напуштени. Таква особа ником не може да улије повјерење, а чињеница да се пријава заинтересованих радника не врши у јавним установама и институцијама већ код партијских комесара владајућег СНСД-а говори нам да је на помолу нова велика превара сиромашних и наивних грађана који се масовно пријављују тражећи сламку спаса и било какав посао.

Влада РС основала је Јавно предузеће "Никола Тесла" и за вршиоца дужности директора именовала Драгана Вучетића, савјетника предсједника Републике Српске Милорада Додика. Ово предузеће позвало је 2 000 заинтересованих Херцеговаца да се пријаве за рад у текстилној индустрији јер ће навно Нијемци своје фирме измјестити из Кине у Херцеговину. Позив за пријављивање привукао је велику пажњу јавности и незапослених грађана, а поставља се питање колико је реално да човјек иза којег стоји низ неуспјешних инвестиција реализује посао вијека.

Влада Републике Српске већ годинама збија неслане шале са Херцеговцима, тестира моћ реалног расуђивања и њихову интелигенцију. Из године у годину измишљају се све већа обећања, од брзих пруга, ауто-пута, аеродрома до луксузних туристичких насеља и казина. Чим једно обећање пропадне Влада лансира нови спасоносни план и инвестицију. Последње велико обећање је отварање 2 000 радних мјеста у текстилној индустрији, и рјешавање проблема незапослености. Новоосновано Јавно предузеће "Никола Тесла", које је већ најавило производњу електричних аутомобила у Српској, наводно је постигло договор са њемачким привредницима да се текстилна индустрија измјести из Кине у наш регион. У свим медијима емитован је оглас у којем се позивају сви заинтересовани за рад у текстилној индустрији да се пријаве како би се њемачким инвеститорима показала озбиљност и заинтересованост грађана за велики посао.

Вођење овог посла Влада РС повјерила је Невесињцу Драгану Вучетићу, савјетнику за иностране инвестиције предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је именован за директора новооснованог јавног предузећа "Никола Тесла". Ипак његово име у Херцеговини многима не улијева повјерење јер је до сада уз помоћ државе и ИРБ покретао више пројеката и сви су пропали. Уочи општих избора у септембру 2010. године уз велику медијску помпу Вучетић је постао већински власник фирме "Пилана и намјештај" у Невесињу и у присуству високих функционера најавио је велику производњу, извоз и запошљавање радника. Узет је кредит од око 2 000 000 марака, али пилана је радила врло кратко послије завршетка избора а 50-ак радника већ годинама не прима плате.

Вучетић је у Љубињу добио на коришћење земљу, засадио воћњак, али је он врло брзо уништен а нико од радника није запослен на напуштеним плантажама. Начелник општине Љубиње Веско Будинчић потврдио нам је да је Вучетић у његовој општини имао још један неуспјешан пројекат. 2008. основана је фирма "Пелетс.д.о.о." која је требала производити пелете од дрвета. 14.07.2008. преко Уникредит банке од Инвестиционо-развојне банке узет је кредит од 1 296 000 КМ, али и ово предузеће је данас затворено а радници су остали без посла.

У присуству бившег министра пољопривреде Радивоја Братића и подршку Владе Републике Српске и локалне заједнице Вучетић је уз нова велика обећања отворио и незавршену хладњачу у Берковићима, али ни у њој никада није залеђен килограм воћа или поврћа и она никада није стављена у функцију. Пољопривреда је слаба тачка предсједниковом савјетнику, па је и на Берковићима засадио неколико стотина хектара воћа и поврћа. Вучетић признаје да је имао неколико неуспјешних послова и инвестиција у Херцеговини, али тврди вда то не треба доводити у везу са новим послом у текстилној индустрији. "Пилана у Невесињу је престала са радом због рата у Либији јер је то омело неке извозне пројекте, а нажалост није дошло до реализације извоза дрвних асортимената у неке сусједне државе.

Предузеће "Пилана и намјештај" само је привремено затворено, и ја већ у јануару планирам вратити дио радника на посао јер бих требао потписати Уговор од 2 000 000 евра са партнерима из Хрватске. Челници општине Љубиње нису рекли све појединости о земљи која ми је дата на кориштење и на којој је био засађен воћњак, па сада намјеравам ускоро да тужим челника и одговорне људе. Ја нисам био власник фирме "Пелетс", а за завршетак хладњаче на Берковићима потребно је свега 100 000 евра и она ће ускоро бити у функцији. Проблем је представљала велика суша, па није било довољно воћа и поврћа да се напуни хладњача. Раније послове не треба доовдити у везу са текстилом јер иза овог посла стоје њемачки партнери и инвеститори који намјеравају да отворе 2 000 радних мјеста. Због тога је јако важно да се пријави бар 2 000 заинтересованих, а ако их буде и више могла би се отворити додатна радна мјеста. Уколико не буде бар 2 000 пријављених инвестиција би могла да заврши у Добоју. Ја јесам савјетник предсједника Додика али ово нема везе са политиком. Иако се пријаве у Билећи и Љубињу врше код челника СНСД-а ја не желим да овај озбиљан посао вежем за неку странку и да ово има било какве везе са политиком"

Влада и њен стари партнер у Херцеговини Драган Вучетић годинама у назад изварали су Херцеговце и нису испунили бројна обећања, па треба имати много резерве и када је у питању реализација "посла вијека". Да ли је могуће да су Нијемци тако неозбиљна нација па да инвестицију вриједну неколико десетина милиона евра реализују са неозбиљним Вучетићем на основу потписа заинтересованих људи који желе да раде у текстилној индустрији. Угледне фирме "Церес" и "Бракс" побјегле су из Требиња главом без обзира прије три године јер нису могли да сарађују са нашим новопеченим тајкунима, и сигурно ће бити потребно доста времена и труда да би се повратило изгубљено повјерење.

Зар није било логично да Влада и њени високи функционери покажу озбиљност и дају на значају инвестицији тако што ће довести у Херцеговину њемачке партнере, уступити им на коришћење погоне Новотекса, Билећанке, Љубинке и осталих пропалих текстилних фирми, обезбједити олакшице гаранције, подстицајне мјере. Умјесто тога Влада је вођење пројекта повјерила особи иза које је у Херцеговини остао само прах и пепео, затворене фирме, напуштене хале и напуштени. Таква особа ником не може да улије повјерење, а чињеница да се пријава заинтересованих радника не врши у јавним установама и институцијама већ код партијских комесара владајућег СНСД-а говори нам да је на помолу нова велика превара сиромашних и наивних грађана који се масовно пријављују тражећи сламку спаса и било какав посао.

И овај случај, као и многи претходни, показују колико смо неозбиљна и неуређена држава у којој свако може да мешетари, обавља високе функције и буде савјетник предсједника Републике. Милорад Додик и његова Влада у последње вријеме изложени су све већим критикама и притиску јавности, али чини нам се да је предсједник још и добар када видимо ко га и како савјетује.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *