Херцег ТВ и Општина Требиње

Доброслав Ћук није се јасно очитовао о понуди Мата Уљаревића о продаји Херцег ТВ. Траже се додатне информације и гаранције. Радници палили гуме. Полицијa пријетила привођењем.  Пише: Небојша Вукановић Након што је финансијки директор Неимарства Миливоје Брчић у име већинског власника Мата Уљаревића и директора Радована Трапарића доставио општини Требиње понуду за продају његове локалне Херцег телевизије, […]

петак, децембар 24, 2010 / 15:56

Доброслав Ћук није се јасно очитовао о понуди Мата Уљаревића о продаји Херцег ТВ. Траже се додатне информације и гаранције. Радници палили гуме. Полицијa пријетила привођењем.

 Пише: Небојша Вукановић

Након што је финансијки директор Неимарства Миливоје Брчић у име већинског власника Мата Уљаревића и директора Радована Трапарића доставио општини Требиње понуду за продају његове локалне Херцег телевизије, начелник општине Доброслав Ћук јуче је одговорио на понуду без јасног и децидног изјашњавања. Мато је своју телевизију процијенио на нешто мање од 1.600.000 марака, од чега је студијска и емисиона опрема вриједна 446.704, а улагање у просторије и пословни простор 1.150.000 марака.

У понуди је наведено да општина није заинтересована за куповину просторија, али да би уз додатне гаранције и документацију могла да купи емисиону и студијску опрему. Ипак, поучeн бројним ранијим Mатовим подвалама и преварама купаца станова и радника, начелник општине затражио је да се достави мишљење и дозвола Регулаторне агенције за комуникације као и увид у пословање Херцег телевизије.

Шта све треба урадити

„Општина  Требиње и начелник нису били у прилици да се до овог момента изјасне о понуди, из разлога што је начелник био дуже времена службено одсутан, а било је неопходно провјерити услове под којим би се могла обавити куповина по предметној понуди. Након упознавања са понудом, константовано је да општина Требиње није заинтересована за куповину, а ни закуп пословног простора, а предмет евентуалне понуде може бити само студијска и емисиона понуда.

 Да  би се приступило преговорима о куповини овог сегмента, неопходно је да продавац обезбједи мишљење Регулаторне агенције за комуникације са сједиштем у Сарајеву, о могућностима и условима продаје овог електронског медија. Тек након што РАК достави услове које треба да испуни продавац, било би могуће приступити преговорима о продаји, јер би због могућности постојања скривених законских и финансијских блокада, могли доћи у ситуацију да општини Требиње буде онемогућено да обави куповину.

Поред тога потребно је да Неимарство а.д. и „Херцег телевизија“, општини Требиње као потенцијалном купцу достави предмет свих обавеза ове медијске куће према добављачима, из разлога што купац не купује само вриједност опреме и фреквенцију, већ и обавезе које могу вишеструко премашити вриједност онога што се нуди. С обзиром на напријед назначено, јасно је из којих разлога одговор на предметну понуду у овом моменту није могао бити конкретнији, а није се могла обезбједити ни сагласност Скупштине општине Требиње, због недостатака у понуди.

На  крају, општина Требиње овим путем нуди помоћ у изналажењу  другог комерцијалног купца и партнера, што не значи да одустаје од куповине „Херцег телевизије“, о чему ће се дефинитивно изјаснити након испуњавања напријед назначених услова, односно обезбјеђења тражених доказа и података“, наводи се у Допису који је начелник општине Требиње доставио Херцег телевизији.

Горе  гуме, али старе

Двадесетак  радника и јуче је са нестрпљењем  ишчекивало одговор из општине, и евентуалну наду да ће им ускоро бити исплаћен бар дио дуговања. Након што су прочитали садржај писма незадовољни радници су у знак протеста испред управне зграде Неимарства запалили десетак старих гума.

 „Ми полако губимо стрпљење јер већ двије  године не примамо плате и мјесецима  чекамо да се агонија оконча. Већ  двадесет пута се окупљамо испред Неимарства, чекамо да се испуни бар неко обећање  и на крају ништа. Само се пребацују одговори са једне стране на другу, обећава нам се исплата плата и других дуговања, повратак на посао, а од тога нема ништа.

Поново  нам остаје да чекамо шта ће се Неимарство да уради и да ли ће прибавити  потребна документа, али је питање када ће се то догодити. Стрпљењу и чекању полако долази крај“ рекао нам је радник Неимарства који је желио да остане анониман, јер су након паљења гума пред Неимарство дошли полицајци.

Полиција  и Грађевински  факултет из БЛ

Под пријетњом привођења, полиција је испитивала и легитимисала раднике због сумњи да су паљењем гума нарушили јавни ред и мир, а убрзо након тога радници су се без ријечи разишли кућама.

 Високи  полицијски дужносци нису жељели да нам  одговоре на питање зашто легитимишу раднике, и  зашто нису били и раније ревносни у очувању закона и јавног реда и мира. Изгледа да полиција и други државни органи постоје и заводе ред само када су у питању гладни радници и сиротиња.

Понуду  за продају Херцег телевизије, Миливоје Брчић општини је доставио након одржане Скупштине акционара Неимарства 7. децембра ове године. Вриједност Херцег телевизије је процијењена на 1.600.000 марака, с тим да је омогућено да се купи емисиона и студијска опрема без простора. Мато Уљаревић послије одржане Скупштине акционара, није се појављивао јавно у Требињу, и према нашим сазнањима он се налази у Бањој Луци, гдје ради као професор на Грађевинском факултету.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *