Хеликоптерски сервис Српске: Колико смо летјели и кога смо спасавали

Првог дана поплаве из Добоја евакуисано 16 пацијената. Пошто су се данас појавиле информације да је Хеликоптерски сервис Републике Српске првог дана поплава од неколико десетина летова само један обавио због евакуације или хуманитарне акције, a које је и овај портал без провјере пренио, контактирали смо овај сервис и добили податке о летовима. "Веома смо […]

петак, мај 23, 2014 / 14:32

Првог дана поплаве из Добоја евакуисано 16 пацијената.

Пошто су се данас појавиле информације да је Хеликоптерски сервис Републике Српске првог дана поплава од неколико десетина летова само један обавио због евакуације или хуманитарне акције, a које је и овај портал без провјере пренио, контактирали смо овај сервис и добили податке о летовима.

"Веома смо зачуђени чињеницом да појединци баратају наводно поузданим и прецизним подацима о броју летова и количинама достављене хране као и путницима у хеликоптерима Хеликоптерског сервиса РС. Ми смо у протеклих неколико дана били у Добоју, Шамцу, Бијељини и свим оним мјестима у којима је наша помоћ била потребна. Борили смо се да спасимо људске животе и на оно што смо и колико смо урадили у протеклих неколико дана веома смо поносни", кажу у Хеликоптерском сервису РС.

Први извјештаји о броју и врстама летова комплетирани су јуче и данас када су пилоти и механичари приземљени (али још увијек у приправности ) због редовног сервисирања хеликоптера који се обављају након одређених сата лета.

"Истине ради, 15. маја односно првог дана поплава наши хеликоптери су око 10 часова полетјели из Бање Луке ка Добоју упркос чињеници да су временски услови били у најмању руку ризични за летење. Хеликоптери Хеликоптерског сервиса су на подручју Добоја односно релацији Добој – Бања Лука били до дубоко у ноћ и у току 18 обављених летова тог дана извлачили угрожене пацијенте, превозили опрему за санацију, радили опсервацију терена. Само тај дан евакуисано је 16 пацијената и то 14 дијализних пацијената, 1 пацијент са фрактуром лобање и једна трудница", наводи се у саопштењу.

Хеликоптерски сервис је од 15. до 20. маја обављио укупно 196 летова у току којих је евакуисано неколико десетина животно угрожених пацијената укључујујући и бебу стару неколико сати.

"Пилоти и механичари Хеликоптерског сервиса Републике Српске су у протеклих неколико дана, посебно првог дана поплава, летећи у изузетно неповољним временским условима ризиковали сопствене животе да би евакуисали угрожено становништво, труднице, бебе, пацијенте. Захвални смо што смо били у могућности да некоме помогнемо и веома поносни због спасених живота. Истовремено, иако се трудимо да будемо професионалци и лично нас погађају овакве, желимо да вјерујемо ненамјерно пласиране злураде и нетачне информације", пишу у Хеликоптерском сервису.

Како је директор сервиса, пилот Бобан Кустурић, рекао за Фронтал.РС хеликоптери Хеликоптерског сервиса Републике Српске и Оружаних снага БиХ из Бање Луке, уз помоћ четири хеликоптера из Хрватске и Словеније протеклих дана евакуисали су више од 500 становника Добоја, Модриче, Шамца и Бијељине, који су у поплавама били животно угрожени.

Већ сљедећег дана помогли су хеликоптери из Хрватске и Словеније, који, како наводе наши пилоти, радили истом пожртвованошћу.

"Били смо као једна хеликоптерска јединица. У петак ујутро први хрватски хеликоптер дошао је у Б. Луку и одмах доставио храну и лијекове на подручје насеља Чесма, а послије је летио у Шамац", навео је Кустурић.

Из Хрватске и Словеније стигли већи хеликоптери, са дизалицама, захваљујући којима је обављено више од 30 евакуација становништва са кровова кућа, које су и најопасније.

У три, четири најкритичнија дана, истиче Кустурић, на поплаваљена подручја достављено је више десетина тона хране, лијекова, пумпи за воду, ћебади, свега онога што је грађанима у тим тренуцима било најпотребије.

"Хеликоптерски сервис Републике Српске је увијек био и биће уз свој народ. Али морам да кажем да су највећи хероји у протеклој катастрофи били грађани које смо спашавали с кровова поплављених кућа и који су све то преживјели", наводе пилоти.

Кустурић упућује посебну захвалност и пожртвованост раднику Министарства безбиједности БиХ Јовани Анђелић, која је заједно с њим имала задатак да координише са хеликоптерима из Словеније и Хрватске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *