Хеликоптери на ремонту, ОС БиХ немају горива

Хеликоптери Оружаних снага БиХ данас и претходног дана нису били ангажовани на гашењу пожара у БиХ, а према информацијама Министарства безбједности разлог је што су хеликоптери тренутно на ремонту и што су Оружане снаге БиХ остале без горива. “Оба хеликоптера која су на услузи од Министарства одбране БиХ цивилним структурама тренутно су у фази ремонта. […]

уторак, август 21, 2012 / 19:51

Хеликоптери Оружаних снага БиХ данас и претходног дана нису били ангажовани на гашењу пожара у БиХ, а према информацијама Министарства безбједности разлог је што су хеликоптери тренутно на ремонту и што су Оружане снаге БиХ остале без горива.

“Оба хеликоптера која су на услузи од Министарства одбране БиХ цивилним структурама тренутно су у фази ремонта. Осим ремонта, према мојим информацијама, Оружане снаге имају проблем и са горивом”, рекао је Срни помоћник министра безбједности за цивилну заштиту Самир Агић.

Он је истакао да је потрошено много више горива него што је планирано за тај дио система подршке цивилним струкутрама, односно да је превазиђена буџетска ставка коју Министарство одбране има за те намјене.

Агић није могао одговорити на питање са колико хеликоптера Оружане снаге БиХ располажу, односно колико могу да уступе Министарству безбједности, наводећи да тај податак имају само Оружане снаге.

Он је истакао да су тренутно најугроженија подручја у Братунцу и Требињу, у Републици Српској, и подручје Коњица у Федерацији БиХ.

Према информацијама којима располаже Министарство безбједности БиХ, становништво и приватни објекти још нису угрожени.

Пожари на подручју Братунца и Требиња, као и Коњица углавном су за ватрогасце на неприступачном терену, због чега је потребно агнажовање хеликоптера. Затражена је и помоћ ЕУФОР-овог хеликоптера, али за сада нема одговора.0 КОМЕНТАРА

  1. Како то да „заједничка војска“ нема горива и хеликоптери су на ремонту,када треба гасити пожаре у РС?!Чудно,зар не???B-)

  2. gago
    dobro pitanje, ali to bi trebao pitati Nikolu Spirica koji je sastavljao Budžet BiH. Recimo 220.000 KM koliko je on platio sluzbeni Q 7 bilo bi sasvim dovoljno za gorivo za gašenje požara. A i ne gori samo u RS vec u citavoj BiH i citavom mediteranu

  3. Пожар је био кад је шпирке састављо буџет, а ово сад је само пи.кин дим, бар тако каже онај ћелави лутак из лакташке владе!

  4. Nakon ovoliko galame na Ministarstvo odbrane, ukazala se prilika da Ministarstvo i vojska pokazu narodu da od njih ipak ima koristi, barem kad je pomoc gradjanstvu u pitanju. I na kraju, „padnu na ispitu“ jer ih nema kad su najpotrebniji. Ali ne treba pljuvati po vojnicima, nisu oni krivi. Ovo je odgovornost najviseg nivoa.

  5. zmaj-Ма „важно“ је да не гори око Дрвара а што се тиче ватре,ипак је најгоре када гори у Херцеговини јер они немају чиме гасити,немају воде ни за пити!Откуд ремонт хеликоптера у летњем периоду?!Сваког лета исто!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *