ХДЗ стао уз СДП, најављује се избацивање СДА

Лидери ХДЗ-а БиХ и СДП-а БиХ Драган Човић и Златко Лагумџија поручили након данашњег састанка у Мостару да су спремни да наставе рад у оквиру „шесторке“ на нивоу БиХ, као и да се „заврши посао“ око реконструкције власти, који је започет прије неколико мјесеци. Лагумџија је напоменуо да је ријеч о "шесторци" коју чине СНСД, […]

уторак, септембар 4, 2012 / 08:18

Лидери ХДЗ-а БиХ и СДП-а БиХ Драган Човић и Златко Лагумџија поручили након данашњег састанка у Мостару да су спремни да наставе рад у оквиру „шесторке“ на нивоу БиХ, као и да се „заврши посао“ око реконструкције власти, који је започет прије неколико мјесеци.

Лагумџија је напоменуо да је ријеч о "шесторци" коју чине СНСД, СДС, СДП БиХ, Савез за бољу будућност /СББ/, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990, у којој нема СДА.

"Ми настављамо да разговарамо о реализацији договореног у оквиру ‘шесторке’ која је без СДА. Ово је мјесец који није баш најбољи за парламентране расправе о персоналним питањима и сматрамо да га не треба потрошити на то", рекао је Лагумџија новинарима.

Осврћући се на захтјеве за његовом смјеном и "избацивања" СДП-а БиХ из власти на нивоу БиХ, Лагумџија је рекао да "свака коалиција грађена на програмским основама, а која може математички без СДП-а, слободно то може провести у пракси" и да СДП БиХ неће бити сметња.

На питање да ли ће се приклонити предсједнику СНСД-а Милораду Додику у његовом захтјеву за смјеном Лагумџије, лидер ХДЗ-а БиХ је рекао да те ствари треба оставити за вријеме након избора.

"Због чињенице да ће септембар проћи у знаку предизборних кампања, сва персонална питања треба оставити за вријеме након избора", истакао је Човић.

Човић и Лагумџија данас су договорили и да ће четири странке у ФБиХ – СДП, СББ, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 наставити процес реконструкције власти у том ентитету.

Човић је оцијенио да је, због предизборне кампање, све процесе који се тичу промјена у политичким односима потребно одвојити од времена у којем ће изборна кампања, очигледно, бити преокупација сваке странке.

Лагумџија је рекао да очекује да ће Уставни суд ФБиХ потврдити да је Десница Радивојевић и даље федерални министар, те да ће након тога Влада ФБиХ моћи да проведе кадровске промјене у низу јавних предузећа.

"То је посебно битно, јер је евидентно да се путем јавних предузећа покушавају финансирати предизборне кампање и извлачити новац из њих", додао је Лагумџија.

На састанку је договорено и да ребаланс буџета Федерације мора да буде одраз воље нове коалиције коју чине два ХДЗ–а, СДП и СББ, док је Лагумџија истакао и да те четири странке имају већину за смјену предсједника ФБиХ Живка Будимира, "који не дозвољава реализацију нове коалиције у ФБиХ".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *