Хартман: Кинези су у стању да замијене све европске компаније у Русији

Предсједник Асоцијације европског бизниса у Русији Рајнер Хартман упозорава да су кинески инвеститори спремни да замијене све европске компаније у Русији, уколико ЕУ уведе санкције Москви.“Чуо сам да су високо-технолошке кинеске компаније спремне да уђу и замијене компаније као што су `Алстом`, `Сименс`, `БАСф` и `Баyер`. То је невјероватно", наводи Хартман. Он прецизира да су […]

уторак, мај 27, 2014 / 11:22

Предсједник Асоцијације европског бизниса у Русији Рајнер Хартман упозорава да су кинески инвеститори спремни да замијене све европске компаније у Русији, уколико ЕУ уведе санкције Москви.“Чуо сам да су високо-технолошке кинеске компаније спремне да уђу и замијене компаније као што су `Алстом`, `Сименс`, `БАСф` и `Баyер`.

То је невјероватно", наводи Хартман.

Он прецизира да су Кинези спремни да пословно потпуно уђу у Русију уколико европске компаније због санкција или на друге начине буду избачене из Русије.

Откако је избила криза у Украјини, тј. откако су почеле пријетње да ће Русији бити уведене економске санкције, све је очигледнији раскол између политичара и бизнисмена у Европи, нарочито у највећој европској економији Њемачкој.

Хартман ипозорава да су европски инвеститори, који су остварили велики успјех у Русији, постали "таоци неодговорности оних који доносе политичке одлуке".

"Санкције према Русији показују кратковидност европских заступника и појединих влада. Они имају период од четири године на власти, а тада одлазе или бивају поновно бирани, али ми, инвеститори, остајемо" – напомиње Хартман.

Он истиче да су пословни људи под великим притиском својих влада те да су због тога неки у задњи час одлучили да, ипак, не дођу на Економски форум у Санкт Петерсбург.

"Зачудио ме тако снажан утицај Брсела на инвеститоре", наводи Хартман.

Кина ће, како тврди Хартман за "Русију данас", имати велику корист због ширења на цијело руско тржиште, попуњавајући пословни вакуум који ће остати након евентуалног повлачења европских компанија.

Економски аналитичари процјењују да Русија није вољна да прекине пословне односе са остатком Европе, али је пребацивање фокуса са Запада на Исток итекако кредибилан "план Б", који је Москва, у одређеној мјери, већ почела да реализује.
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *