Харков: Два мртва, 30 ухапшених

У Харкову су ноћас погинуле две особе током оружаног сукоба између радикалних националиста и проруских активиста. У сукобу су повређени један пролазник и један проруски борац, а пет особа је повређено, наводе локални извори. У Харкову је због тих сукоба ухапшено око 30 екстремиста. Операција хапшења екстремиста из радикалне организцаије Десни сектор, који су се […]

субота, март 15, 2014 / 12:37

У Харкову су ноћас погинуле две особе током оружаног сукоба између радикалних националиста и проруских активиста.

У сукобу су повређени један пролазник и један проруски борац, а пет особа је повређено, наводе локални извори.

У Харкову је због тих сукоба ухапшено око 30 екстремиста.

Операција хапшења екстремиста из радикалне организцаије Десни сектор, који су се сукобили са локалним активистима у Хакрову је завршена, изјавио је данас шеф полиције за регион Харкова Анатолиј Дмитријев.

Око 30 екстремиста је ухапшено и полиција сада покушава да утврди њихов идентитет јер са собом нису имали пасоше, додао је он, пренео је Итар Тасс.

Хапшења су поздрављена у Москви, уз очекивање да "хапшењем наоружаних неонациста" почиње широка акција неутралисања екстремиста и њиховог приводјења правди, преноси руска агенција Итар-Тасс.

У сукобима локалних активиста и екстремиста који су дошли из западног дела земље, две особе су погинуле и најмање две су повређене, потврдио је градоначелник Харкова.

Представник локалног покрета против Мајданских протеста навео је да је до сукоба дошло у центру Харкова и да су се грађани супротстављали екстремистима, вероватно из радикалне организације Десни сектор, чији су припадници учествовали и у сукобима са полицијом на Тргу Мајдан у Кијеву.

Руска агенција је навела да су екстремисти пуцали из аутоматских пушака, са прозора зграде која је седиште Десног сектора, и да су се чуле експлозије шок бомби и молотовљевих коктела који се бацани са другог спрата зграде.

Сукоб је наводно почео пошто су локални активисти самоодбране, који су патролирали градским тргом, приметили сумњиви "фолксвагенов" комби и покушали да га зауставе, јер је такав комби био укључен у пуцњаву 8. марта, када је један антимајдански активиста рањен.

Пошто је возач одбио да се заустави, активисти су појурили за комбијем који се упутио до зграде, где се налази канцеларија Десног сектора, и до пуцњаве и сукоба је дошло када су активисти покушали да уђу у зграду.

Десни сектор је радикална организација чији активисти су, наводно, учествовали у сукобима са полицијом током антивладиних протеста у Кијеву, који су почели у новембру 2013. када су власти одбиле да потпишу споразум о придруживању са Европском унијом, због жеље за "ближим везама" са Русијом.

На истоку Украјине расту тензије, а последњи инцидент у којем је било мртвих био је у четвртак у Доњецку, када је један проукрајински демонстрант избоден ножем током сукоба са проруским активистима.

Доњецк је упориште смењеног украјинског председника Виктора Јануковича и налази се на неколико десетина километара од руске границе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *