Харадинаја ће ослободити: Вукчевић јавно скептичан за оно што сви очекујемо

Бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је, на питање Insajder.net да ли очекује да Рамуш Харадинај буде изручен Србији, изјавио да је једно сигурно – Тужилаштво има доказе, али да је „скептичан с обзиром на досадашњу праксу”.

петак, јануар 13, 2017 / 13:05

Бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је, на питање Insajder.net да ли очекује да Рамуш Харадинај буде изручен Србији, изјавио да је једно сигурно – Тужилаштво има доказе, али да је „скептичан с обзиром на досадашњу праксу”.

„Ипак, чињеница је да је предмет против Харадинаја озбиљно рађен и да је то предмет у који је уложено доста енергије. Прикупљени бројни докази и догађаји за које се сумњичи нису они којима се бавио Хашки трибунал”, рекао је Вукчевић.

Он је додао да је у том, као и у случају Насера Орића, Тужилаштво за ратне злочине истраживало је догађаје којима се није бавио Хашки трибунал.

Вукчевић подсећа да је Тужилаштво Србије за ратне злочине имало индиције да је више од 10 људи убијено у време процесуирања Харадинаја пред Хашким трибуналом или у време почетка суђења за случај Дукађини почетком двехиљадитих.

„Свима њима је заједничко да је требало да се појаве као сведоци против Харадинаја. Страдали су у кратком периоду и ниједан од тих случајева није расветљен. То су биле индиције које је Тужилаштво имало, ми то нисмо доказали, да јесмо и за то бисмо га оптужили, али имали смо јаке индиције да су убијени зато што је требало да сведоче против Харадинаја”, рекао је Вукчевић.

Српски правосудни органи очекују одлуку Француске у вези с изручењем Харадинаја, а досадашња пракса у вези с изручењима осумњичених за ратне злочине које тражи Србија не улива наду. По потерницама се углавном није поступало, односно и када су звучнија имена хапшена по тим потерницама убрзо су и ослобађана.

Хашки трибунал потврдио је да је само један са списка сведока у случају Харадинај смртно страдао, али да се радило о саобраћајној несрећи. Реч је о Кутјиму Бериши, који је страдао у несрећи у једном сокаку у Подгорици.

„Он је ишао улицом која је веома уска и с обе стране су зидови, није имао где да се склони. На њега је директно налетео џип, и то у једносмарној улици из супротног смера”, рекао је Вукчевић.

Током суђења један од кључних сведока против Харадинаја Шефћет Кабаши одбио је да сведочи, због чега је оптужен за непоштовање суда. 0 КОМЕНТАРА

  1. Узима ли ико више за озбиљно изјаве србијанских функционера гледе Харадинаја, волио би да братска Французија изручи госп. Рамуша па да Србију јебу до краја, да видимо како власт коју чине два уцијењена и непроцесуирана ратна злочинца, која није у стању осудити никог, осим својих бивших ратних другова за ратне злочине, након неког времена истог Рамуша пушта уз образложење како није вријеме за компликовање односа у региону и како Србија пушта Рамуша да би по ко зна који пут показала да је лучоноша мира, стабилности и толеранције у региону.
    Све то би се ко и могло прогутати, јбг-а, било па прошло, али сваког нормалног би требало да забрину потези власти којим сопствене грађане гурају у смрт, еееееееј, воз са натписом Косово је Србија послати на Косово, па онда на ванредној пресици балавити о минирању пруге и измишљеном тероризму и наравно, театрално наредити да се воз врати, да би Вулин могао да прича о мудрим потезима АВ-а, којим по ко зна који пут спасава људске животе.
    Да ли ће Срби икад дотакнути дно, па да се макар мало одгурнемо, не би ли почели испливавати?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *