Хапшење директорице преполовило кредите ИРБ

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске одобрила је у 2016. години свега 66,5 милиона КМ кредита, што је скоро дупло мање него годину раније.

среда, јануар 4, 2017 / 09:44

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске одобрила је у 2016. години свега 66,5 милиона КМ кредита, што је скоро дупло мање него годину раније.

Овако драстичном паду кредитне активности ИРБ-а, према оцјени економиста, допринио је пад куповне моћи, укидање директних пласмана, али и низ негативних ствари које су се дешавале око ИРБ-а у прошлој години, као што је хапшење директорице Снежане Вујнић.

Инвестиционо-развојна банка је у прошлој години одобрила 599 кредита у износу од 66,5 милиона КМ, док је годину раније одобрила 847 кредита укупне вриједности 123,4 милиона КМ.

Половина одобрених кредита у прошлој години односи се на стамбене, из линије за предузетнике и предузећа одобрено је 14 милиона КМ, а 10,6 милиона КМ из кредитне лиње „Зајмови за правна лица која одреди Влада РС“, која је одлуком Владе РС укинута у децембру 2015., а за кредите који су лани одобрени раније су поднесени захтјеви.

С друге стране, у 2015. највише кредита, у износу од скоро 70 милиона КМ, одобрено је без финансијског посредника, односно директно путем ИРБ-а.

Економисти: ИРБ сада опрезније одобрава кредите

Економски аналитичар Зоран Паловић рекао је за ЦАПИТАЛ да су истраге у ИРБ-у и хапшење директорице допринијели мањој активности самих радника ИРБ-а, али и већој опрезности.

„Кад год се деси нека турбуленција у финансијским институцијама онда је опрезност два пута већа него прије тога. Чињеница је да кредитни одбори тада ствари посматрају много пажљивије, јер нико не жели да дође у проблем јер је превише лако одобрио кредит. Други дио проблема је везан за чињеницу да нема привредне активности, а да ни грађани не могу добити толики кредит којим би могли купити стан у Бањалуци чије цијене се крећу око 2.500 КМ, па и више“, казао је Павловић.

Члан Удружења економиста РС „СWОТ“ Предраг Дудуковић истиче да је проблем пад куповне моћи грађана и недостатак привредне активности. Поред та два фактора, на пад кредитне активности, према његовим ријечима, утицало је и укидање директних пласмана, али у мањој мјери.

„Куповна моћ становништва се смањила. Све је мање оних који испуњавају услове за добијање кредита. Иста ситуација је и са привредом. Нема инвестиција у привреди и нема заинтересованих за кредите“, рекао је Дудуковић.

Највише кредита пласирано преко Нове банке

Највише кредита ИРБ је у прошлој години одобрила преко Нове банке и то 22,8 милиона КМ, затим преко Сбербанк 10,2 милиона КМ, те НЛБ банке 9,6 милиона КМ кредита.

ИРБ је ранијих година значајне износе пласирала и преко пропалих Бобар банке и Банке Српске.

Према подацима који су објављени на сајту ИРБ-а, преко Банке Српске до сада је укупно пласирано 85,3 милиона марака, док је путем Бобар банке у протеклим годинама пласирано 43,7 милиона марака.

Влада РС је крајем 2015. године укинула линије „Зајмови за правна лица која одреди Влада РС“ и „Зајмови за пољопривреду и индустрију прераде пољопривредних производа“.

Осим тога, Влада РС је, на захтјев ММФ-а, почетком априла прошле укинула велики Кредитни одбор ИРБ-а у којем су се налазили премијер Српске, два министра и њихови савјетници. Велики Кредитни одбор је одлучивао о кредитима ИРБ-а већим од 500.000 КМ. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *