Хаос испред македонског Собрања

Испред македонског Собрања сукобиле се присталице владајуће странке ВМРО-ДПМНЕ и опозиционог Социјал демократског савеза. Евакуисан предсједник парламента. Зграда Собрања од јутрос се налази под блокадом, јер испред ње протестује неколико хиљада људи- присталице опозиције али и присталице владајуће коалиције. Иако је полиција направила тампон зону између њих, демонстранти "размјењују" флаше и каменице. Из македонског парламента […]

понедељак, децембар 24, 2012 / 13:36

Испред македонског Собрања сукобиле се присталице владајуће странке ВМРО-ДПМНЕ и опозиционог Социјал демократског савеза. Евакуисан предсједник парламента.

Зграда Собрања од јутрос се налази под блокадом, јер испред ње протестује неколико хиљада људи- присталице опозиције али и присталице владајуће коалиције. Иако је полиција направила тампон зону између њих, демонстранти "размјењују" флаше и каменице.

Из македонског парламента евакуисан је предсједник Собрања Трахко Вељаноски, кога су посланици спријечили да зпочне сједницу. У општем хаосу повријеђена је посланица СДСМ Весна Бендевска, јавља РТС.

Опозициони демонстранти протестују зато што нису сагласни са висином буџета који је влада предвидјела за наредну годину и узвикују пароле против премијера Николе Груевског. Симпатизери владајуће странке одвојено протестују зато што опозиција жели да блокира усвајање буџета, и узвикују пароле против лидера опозиције Бранка Црвенковског.

Влада Македоније је на синоћној сједници изгласала приједлог буџета и поред тога што скупштински комитети, због опструкције опозиционих чланова, нису подржали приједлог.

Испред Собрања је велики полицијски кордон који спречава двије групе демонстраната да се директно сукобе, али оне и поред тога међусобно "размјењују" флаше и камење. Медији јављају да има лакше повријеђених и да је нападнута једна фоторепортерка.

У међувремену, у Собрању се очекује почетак скупштинске расправе. У згради Собрања је група опозиционих посланика која је ту преноћила протестујући због приједлога буџета.

Присталице опозиције су се окупиле испред Собрања синоћ, на челу са Црвенковским, који је рекао да неће одустати од захтјева да садашњи приједлог буџета не буде усвојен.

Присталице владајуће странке почеле су да се окупљају још прије неколико дана, а испрва су то били директори културних институција и умјетници, уплашени да би неусвајањем буџета могли да остану без плата.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *