Хаг: Траже доживотну за Караџића и проширење гениоцида на још 6 општина

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је, у жалби на првостепену пресуду бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, да изречена казна од 40 година затвора буде замијењена доживотним затвором.

петак, јануар 13, 2017 / 22:05

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је, у жалби на првостепену пресуду бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, да изречена казна од 40 година затвора буде замијењена доживотним затвором.

Тужиоци су од жалбеног вијећа затражили и да Караџића прогласи кривим за геноцид над Муслиманима и Хрватима у седам босанских општина, дјело за које је првостепеном пресудом био ослобођен кривице.

Трибунал је Караџића (71), 24. марта прошле године, прогласио кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Расправно вијеће ослободило је Караџића кривице по тачки оптужнице по којој је прогон муслиманског и хрватског становништва у шест босанских општина досегао размјере геноцида.

У жалби, чију је редиговану верзију суд у Хагу данас објавио, Тужилаштво оцјењује да су налази из првостепене пресуде "у већини детаљни, свеобухватни и чврсти", али да због "мањкавог приступа" судија у неким њеним дијеловима "пресуда не одражава цјелокупну Караџићеву кривичну одговорност и у недовољној мјери га кажњава за његове злочине".

У три од четири основе за жалбу, тужиоци тврде да су судије, погрешним тумачењем чињеница и права, дошле до неправилног закључка да Караџић, у шест општина, није имао геноцидну намјеру да уништи Муслимане и Хрвате као етничке групе.

По жалби, тај закључак није у складу с доказима на основу којих је само расправно вијеће утврдило да су српске снаге, под Караџићевом врховном командом, бројним злочинима – убиствима, окрутним третманом, незаконитим притварањем под нехуманим условима, сексуалним насиљем – несрпско становништво прогнале, односно "трајно уклањале са територија на које су Срби полагали право".

По првостепеној пресуди, ти злочини почињени су у окриру удруженог злочиначког подухвата, чији је Караџић био протагониста, с циљем да се на великим дијеловима територије БиХ створи српска држава.

У четвртој жалбеној основи, тужиоци тврде да казна од 40 година затвора "не одражава на прави начин налазе самог расправног вијећа и његову анализу тежине Караџићевих злочина".

По Тужилаштву, налази судија о Караџићевој кључној улози у злочинима у Сарајеву и Сребреници и свеобухватном удруженом злочиначком подухвату, сваки за себе, захтјевају казну доживотног затвора.

"Узети у обзир заједно, представљају најтежи скуп злочина икада приписан једној особи пред Трибуналом и захтјевају највишу расположиву казну – доживотни затвор", тврде тужиоци.

Караџић је у својој жалби оцијенио да је првостепена пресуда, коју му је изрекао Трибунал, "неправична" и да је читав процес био "мањкав".

У наставку поступка, оптужба и одбрана имају рок до 15. марта да, писаним поднесцима, одговоре на жалбу супротне стране. Жалбено вијеће потом ће заказати усмену расправу о жалбама на првостепену пресуду.

Караџић је у судском притвору у Схевенингену од 30. јула 2008. Власти Србије ухапсиле су Караџића, како су саопштиле 21. јула те године у Београду. Караџићеви адвокати тврдили су, међутим, да је он био ухапшен 18. јула и да је три дана држан на непознатом мjесту. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *