Гватемала: Туристи оштетили мајански храм док су чекали смак

Туристи, који су у Гватемалу дошли да би присуствовали „смаку свијета“, оштетили су древни камени храм у Тикалу, највећу археолошку локацију и урбани центар цивилизације Маја.“Нажалост, бројни туристи пели су се на храм и оштетили га. У реду је што се одржавала нека врста прославе, али туристи морају да буду свјесни тога да је ово […]

понедељак, децембар 24, 2012 / 09:51

Туристи, који су у Гватемалу дошли да би присуствовали „смаку свијета“, оштетили су древни камени храм у Тикалу, највећу археолошку локацију и урбани центар цивилизације Маја.“Нажалост, бројни туристи пели су се на храм и оштетили га.

У реду је што се одржавала нека врста прославе, али туристи морају да буду свјесни тога да је ово Свјетска баштина и под заштитом Унеска", рекао је технички савјетник на локацији Освалдо Гомез.

Он није прецизирао обим оштећења, али је нагласио да је забрањено пењати се степеницама у храм. Према његовим ријечима, нанесена штета се не може поправити.

Храм два, који је висок око 38 метара и окренут је ка централном тргу Тикал, један је од најпознатијих структура на свијету.

Више од 7.000 људи посјетило је Тикал крајем прошле седмице да би посматрало свештенике Маја како одржавају церемонију и пале ватре у вријеме изласка Сунца да би обиљежили долазак нове ере.

У петак је обиљежен крај ере, која је, према календару Маја, трајала 5.200 година. Поједини су вјеровали да тај датум обиљежава и "смак свијета".

УНЕСКО је Тикал 1979. године прогласио свјетским насљеђем.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *