Гугл мора брисати податке ако неко тако захтијева

Европски суд за људска права одлучио је данас да „Гугл“ мора да избрише одређене податке из резултата претраге интернета на захтјев обичних људи, у складу са поштовањем права појединца „да буде заборављен на свјетској мрежи“. Суд је саопштио да "ирелевантни" линкови и застарјели подаци треба да буду обрисани на захтјев појединаца. Случај је покренуо Шпанац […]

уторак, мај 13, 2014 / 11:48

Европски суд за људска права одлучио је данас да „Гугл“ мора да избрише одређене податке из резултата претраге интернета на захтјев обичних људи, у складу са поштовањем права појединца „да буде заборављен на свјетској мрежи“.

Суд је саопштио да "ирелевантни" линкови и застарјели подаци треба да буду обрисани на захтјев појединаца.

Случај је покренуо Шпанац који је сматрао да информација о стављању његове куће на продају зато што није могао да плати порез, која се могла наћи путем "Гугла", нарушава његову приватност.

"Гугл" је саопштио да наређење о уклањању информација представља цензуру и да његов претраживач интернета не може бити одговоран за садржаје веб сајтова.

"Гугл" је суочен са истрагама о нарушавању приватности широм свијета у вријеме када шири своје услуге за кориснике и оглашаваче у надметању са конкуренцијом из "Фејсбука".

Америчка компанија кажњена је са милион евра прошлог мјесеца у Италији због активности њених аутомобила за снимање околине, ради израде мапа, који су фотографисали људе широм земље без њиховог знања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *