Грујичић: Они професионално прате суђења, дрски и примитивни

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Сребреници Младен Грујичић осудио је провокације и увреде које су чланови бошњачких удружења упутили свједоку оптужбе Јелици Илић у судници Суда БиХ, током суђења муслиманском ратном команданту у Сребреници Насеру Орићу, и затражио да свједоци буду заштићени. "То је недопустиво и Суд и безбједносне […]

среда, мај 11, 2016 / 16:10

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Сребреници Младен Грујичић осудио је провокације и увреде које су чланови бошњачких удружења упутили свједоку оптужбе Јелици Илић у судници Суда БиХ, током суђења муслиманском ратном команданту у Сребреници Насеру Орићу, и затражио да свједоци буду заштићени.

"То је недопустиво и Суд и безбједносне службе морају спријечити такво понашање и заштитити свједоке од увреда, притиска и застрашивања", рекао је Грујичић новинарима у Сребреници.

Јучерашње увреде и провокације на рачун супруге убијеног сребреничког судије Слободана Илића, свједока на суђењу Орићу и његовом тјелохранитељу Сабахудину Мухићу, Грујичић сматра нецивилизацијским простаклуком, несхватљивим нормалном људском уму.

"Толерисање таквог понашања у судници је недопустиво и доводи у сумњу објективност и професионалност рада судског вијећа, односно указује на његову пристрасност ако ништа не предузима да заштити свједоке од напада и увреда присутних у судници", указао је Грујичић.

Он је понашање присталица ратног муслиманског команданта у Сребреници, оптуженог за ратне злочине, назвао примитивизмом и дрскошћу која показује о каквим се особама ради и какав је њихов ментални склоп.

"Чланови разних бошњачких удружења проистеклих из рата професионално се баве праћењем судских процеса, сталним нападима на све што је српско, оптуживањем Срба без основа и заштитом својих сународника који су починили ратне злочине", навео је Грујичић.

Према његовим ријечима, то ствара лошу слику која не води помирењу. "Суд је дужан да обезбиједи заштиту свједока и створи услове за нормално одвијање судских процеса без било чијег утицаја на свједоке и ометања свједочења", истакао је Грујичић.

Он је рекао да је несхватљиво да породице жртава штите оптужене за ратне злочине без обзира из ког народа они били.

"Чланови српских удружења породица погинулих и несталих то никада нису и неће чинити. Ми достојанствено жалимо своје настрадале, поштујемо све жртве и залажемо се да одговарају починиоци свих злочина не дијелећи их по националној припадности", истакао је Грујичић, подсјећајући да за бројне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу још нико није осуђен.

Он је истакао да породице погинулих и институције Републике Српске никада неће одустати од захтјева о доказивању истине о ратним страдањима и процесуирања починилаца злочина над српским народом.

Грујичић, који је и заједнички кандидат свих српских странака за начелника општине Сребреница, рекао је да долази вријеме да се из Сребренице чује истина и о српском страдању и масовним злочинима муслиманских снага над српским цивилима.

"То ће промијенити једнострану слику о рату и чињенице ће показати размјере злочина почињених над Србима, етничко чишћење и уништавање свега што је српско што су чиниле муслиманске формације о чијим страдањима бошњачка власт у овом мјесту непрекидно говори већ 17 година, а српска страдања се игноришу", додао је Грујичић.

Према његовим подацима, у сребреничким селима масовно су убијани српски цивили – старци, жене и дјеца, док су на бошњачкој страни страдали само војници, изузимајући ријетке случајеве цивилних жртава које су се нашле у зони ратних дејстава. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *