Грубјешићева: Политика ЕУ и Косово више није могућа

Потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић изјавила је да је мала вјероватноћа да ће Србија добити датум за почетак преговора о чланству у ЕУ прије прољећа, те оцијенила да више није могуће водити политику на два колосијека – и ЕУ и Косово. "Сада су се та два колосека испреплела и постала један", навела […]

понедељак, децембар 10, 2012 / 09:18

Потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић изјавила је да је мала вјероватноћа да ће Србија добити датум за почетак преговора о чланству у ЕУ прије прољећа, те оцијенила да више није могуће водити политику на два колосијека – и ЕУ и Косово.

"Сада су се та два колосека испреплела и постала један", навела је Грубјешићева, наглашавајући да то значи да напредовање Србије у процесу европских интеграција "најдиректније и искључиво" зависи од рјешавања косовског питања.

Она је рекла за "Вечерње новости" да је нормализација односа са Приштином услов који Србија мора да испуни ако жели да у најскорије вријеме отпочне преговоре о чланству у ЕУ.

"Нормализација односа са Приштином не подразумева признање независности Косова и то је јасно свим странама у дијалогу. Али, нормализација јесте примена споразума о печату, катастру, матичним књигама и дипломама, о свему што на било који начин олакшава свакодневни живот људи на Косову", истакла је Грубјешићева.

Она је додала да је нормализација и отварање политичког дијалога и примјена споразума о интегрисаном управљању прелазима, као и налажење рјешења за сјевер Косова, имовинско-својинска питања и повратак прогнаних Срба и осталих неалбанаца.

Грубјешићева очекује да Савјет ЕУ на данашњем засједању препозна и напоре и напредак Србије у процесу нормализације односа са Приштином.

"Блиц" пише да ће Савјет министара ЕУ данас, највјероватније, само похвалити Србију за напредак у дијалогу са Приштином, док ће се на прољеће још једном састати како би размотрио даље испуњавање услова.

Уколико у марту оцјена буде позитивна, ЕУ би, упркос противљењу једног броја чланица, преговоре о чланству са Србијом могла да отвори у јуну.

"Блиц" наводи да се у закључцима истиче позитивна оцјена, али се јасно наглашава све оно што Србија до марта мора да уради уколико у јуну жели да почне преговоре.

Нужно је пуно поштовање начела регионалне сарадње у којој ће сви бити заступљени, дакле и Косово, као и да се проводе постигнути споразуми Београда и Приштине.

Власти у Београду треба да "неповратно иду" ка транспарентном уређивању ситуације са структурама на сјеверу Косова и гарантују функционисање јединственог институционалног и административног оквира унутар Косова, посебно за потребе тамошњег становништва.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *