Грчкој три милијарде долара евра аванса ако пристане на Турски ток

Грчка може да добије до 3 милијарде евра као руски аванс у случају да закључи споразум о изградњи транзитног гасовода преко своје територије за испоруку гаса. Према ријечима грчког премијера Алексиса Ципраса, као резултат реализације пројекта Турски ток, на територији Грчке ће бити изграђено европско енергетско чвориште, што ће снизити цијену енергије за Грчку. При […]

уторак, април 28, 2015 / 16:11

Грчка може да добије до 3 милијарде евра као руски аванс у случају да закључи споразум о изградњи транзитног гасовода преко своје територије за испоруку гаса.

Према ријечима грчког премијера Алексиса Ципраса, као резултат реализације пројекта Турски ток, на територији Грчке ће бити изграђено европско енергетско чвориште, што ће снизити цијену енергије за Грчку.

При томе Атина сматра да је услов изградње гасовода усклађеност са свим захтјевима европског законодавства.

Раније су њемачки медији објавили да ће, у оквиру уговора с Москвом о Турском току, Атина добити аванс до пет милијарди евра. Међутим, прес секретар руског предсједника Дмитриј Песков је то демантовао.

Русија и Грчка разматрају изградњу грчког крака Турског тока. Пројекат, како су најавили представници руске стране, може да реализује руско-европски конзорцијум у складу са европским законодавством. Гаспром намјерава да преко територије Грчке транспортује 47 милијарди кубних метара гаса.

Директор руске компаније Алексеј Милер је раније процијенио трошкове Атине за изградњу свог дијела цјевовода на двије милијарде евра.

Турски ток требало би да замијени Јужни ток, чија изградња је замрзнута крајем 2014. године. Пројекат Турски ток је за Русију један од приоритетних јер транзитни уговор с Украјином о испоруци руског гаса Европи преко њене територије неће бити обновљен послије 2019. године.

Алексис Ципрас је такође изразио увјерење да ће споразум између Атине и међународних кредитора бити постигнут у најскорије вријеме. Он се нада да би прелиминарни споразум могао да буде усаглашен до краја недјеље. А до 9. маја, према Ципрасу, стране могу да превазиђу све разлике.

Међународни кредитори у замјену за финансијску помоћ траже од Грчке да наставе курс строге штедње. Атина вјерује да ће реформе, на којима инсистирају кредитори, само погоршати економску ситуацију у земљи. Грчка је раније рачунала да ће успјети да се договоре о исплатили 7,2 милијарде евра, посљедње транше кредита из пакета финансијске помоћи, до закључења новог споразума.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *